Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ook appelprijzen eindelijk in de lift"

Tholen - Het zag er in augustus niet rooskleurig uit voor de hardfruitmarkt. Weinig mensen hadden een opleving verwacht, maar het seizoen heeft toch nog een positieve wending genomen. Volgens een teler en handelaar uit Belgiƫ is het zelfs 'zeer goed' te noemen voor peren. "Ook appelen zitten eindelijk in de lift", vertelt hij. "De prijzen zijn begin deze week stilaan gaan stijgen."

Vanaf maat 80 boven kostprijs
Toch nuanceert hij zijn enthousiasme over de appelen weer. "Het is nog steeds niet denderend en de goede prijzen gelden alleen voor de dikke maten. We spreken dan over de Jonagold en mutanten. Vanaf maat 80 werken we nu (21-04) gelukkig boven kostprijs. Voor de 80 en 85 gaan de prijzen richting de 60 cent. De maten eronder zijn ook gestegen, maar daarvoor werken we nog steeds onder kostprijs."



Verdere stijging

Hij verwacht een verdere stijging in de appelprijzen. "Er is momenteel een stuk minder volume. Dit seizoen is veel vernietigd. De appelen met een goede hardheid en kwaliteit zullen zeker nog goed uit de bus komen." De handelaar vergelijkt het met de perenmarkt. "Heel veel bedrijven, ook veilingen, hebben eraan meegewerkt dat er grote partijen peren zijn vernietigd of voor bijna niets weggegeven. Bijna niemand had het idee dat er aan het einde van dit seizoen een tekort zou ontstaan. Ik denk dat velen in paniek raakten, want vorig seizoen waren er namelijk wel veel te veel peren rond deze tijd."

Niet te vroeg juichen

Valt het seizoen voor appeltelers nog goed te maken? "Het is per teler en handelaar verschillend. De mensen die nu nog voorraad hebben, kunnen de zaak nog een beetje herstellen. Anderen, die niets meer hebben, balen ontzettend. Toch moeten degenen met voorraad niet te vroeg juichen. Voor het zelfde geld pakt het nog anders uit in de komende tijd. Gewoon door blijven werken en afwachten, is mijn advies."