Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Niet-commercieel ras Zespri kort op Nieuw-Zeelandse markt

Onlangs berichtte The New Zealand Herald over een nieuw kiwiras van Zespri dat op de lokale markt beschikbaar was. Zespri bevestigt dat de nieuwe kiwi op de markt gebracht werd, maar benadrukt dat het om een niet-commercieel ras gaat.

"Tussen maart en april heeft een kleine groep telers 8000 trays rode kiwi's op de markt gebracht," laat Zespri weten. Om dit in context te plaatsen, wil het Nieuw-Zeelandse bedrijf dit seizoen 100 miljoen trays vermarkten.

Vier telers teelden het ras in ontwikkeling op 1 hectare. "De binnenkant van het fruit was lichtgroen tot goudkleurig met een rode ster in de kern en heeft een zoete smaak die doet denken aan de kiwi gold."
 
De nieuwe rode variëteit is onderdeel van het Zespri veredelingsprogramma, maar wordt (nog) niet commercieel vermarkt. "Zespri heeft de telers toestemming gegeven om het fruit op de lokale markt te brengen gedurende de periode waarin ze overstappen op andere rassen."

"We hebben zowel groene als rode rassen in de pre-commerciële testfase. Als deze rassen voldoen aan de eisen om een succes te worden, goede smaak, goede opbrengst, maat en opslag, Psa tolerantie en bevalt bij consumenten, zullen we commercialisatie overwegen." Dat zou voor dit ras op z'n vroegst in 2017 zijn.

"Meer dan 12 miljoen dollar is vorig jaar geïnvesteerd in het veredelingsprogramma door Zespri, Plant & Food Reserch en de Nieuw-Zeelandse regering. Dit programma ontwikkelde ook de goldrassen Hort16A en Gold3 die meer dan 4 miljard hebben toegevoegd aan de Nieuw-Zeelandse economie."
Publicatiedatum: