Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Malta: volume Alpha aardappelen -50%

Volgens Paul Zammit, manager van de Malta Potato Exports Cooperative Ltd (Malpo Coop), droegen ongunstige weersomstandigheden dit jaar bij aan een slecht seizoen. "De opbrengst was rampzalig, een complete mislukking," zegt Zammit. 

Voor het belangrijkste ras, de Alfa, "was het oké, maar de opbrengst van pootgoed per hectare is aanzienlijk gedaald, dus dit jaar zullen de volumes niet groot zijn en zal het seizoen korter duren en voor 20 mei eindige," aldus Zammit


 
De volumes vroege aardappelen (Santé en Derby) zijn 65% kleiner dan normaal. De kwaliteit was goed en de productie werd verscheept naar Nederland en verkocht aan groothandels, zoals Jansen Dongen.

De export van Alpha aardappelen is pas net begonnen, het ras zal snel in de schappen verschijnen. "Een klein volume heeft de Nederlandse markt al bereikt en vanaf deze week zullen er aanzienlijke hoeveelheden verscheept worden. Het poten vond plaats in november, eerder dan normaal, en hoewel de winter koud was, liepen de planten geen schade op," vertelt Zammit.


"Vorig jaar heeft malta 250.26 (onbreekt er een cijfer of staat de spatie op de verkeerde plek?) ton Alfa aardappelen geëxporteerd. Dit jaar zal de export, die op dit moment zijn piek beleeft, ten minste 50% kleiner zijn dan in het voorgaande seizoen."

Prijzen zijn moeilijk te voorspellen, omdat ze afhangen van de voorraad in landen zoals Nederland, Frankrijk en België. "De vraag is in ieder geval niet zo groot als normaal. We hebben ook te maken met andere uitdagingen, zoals de zware concurrentie met Egypte en het feit dat het land zeer verdeeld is," besluit Zammit.
 
Voor meer informatie: 
Publicatiedatum: