Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Iran wint 'pistache oorlog' met VS

Iran heeft vorig jaar de positie van grootste producent van pistachenoten heroverd van de VS. Gunstige neerslag en een succesvolle implementatie van ontwikkelingsmaatregelen voor een betere oogst zorgden voor een volume van ruim 235.000 ton, aldus Ali Mohseni van het ministerie van Landbouw. 

Iran ging de VS voorbij nadat cijfers uit een onofficiële bron, die beweerde dat de productie in de VS 240.000 ton bedroeg, van tafel werden geveegd door de Food and Agriculture Organization (FAO) 

Vorig jaar exporteerde Iran 180.262 ton pistachenoten voor een waarde van $1,62 miljard (€1,5 mld). Dit was een stijging van 50% zowel in volume als in waarde. Iran heeft ook het grootste areaal pistachebomen, verspreid over meer dan 20 provincies in het land. Volgens Mohseni is Iran van plan de pistacheteelt populair te maken in meer provincies in het westen, noordwesten en noordoosten.

In een voortdurende "pistache oorlog" ondervindt Iran felle concurrentie vanuit de Verenigde Staten, die van plan zijn hun volume voor 2020 te viervoudigen.

Zo'n 70% van de Iraanse pistachevolumes komt uit de provincie Kerman, waar het klimaat en de bodem ideaal zijn voor de teelt. De provincie ondervindt echter al jaren problemen met droogte, die invloed hebben op de teelt. 

In 2014 exporteerde Iran 1,8 miljoen ton vers fruit (en noten) voor een waarde van $2,7 miljoen (€2,5 mln). De totale fruitproductie bedroeg rond de 15 miljoen ton. De export van gedroogd fruit overschreed in 2014 de 759.000 ton en leverde het land $2,1 miljard (€1,9 mln) op.
Publicatiedatum: