Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Golfstaten importeren jaarlijks 5 miljoen ton verse groenten en fruit

De golfstaten importeren jaarlijks naar schatting rond de 5 miljoen ton verse groenten en fruit met een (Statistische import)waarde van waarde van ruim 3 miljard dollar. Binnen de golfstaten zijn de Verenigde Arabische Emiraten de belangrijkste afzetmarkt met een aandeel van ruim 40%, gevolgd door Saoedi-Arabië met iets meer dan 30%, Katar en Koeweit met beide iets minder dan 10% en verder nog Oman en Bahrein.

Vanwege gebrekkige statistieken is het lastig om aan te geven wat de trend is. Uit opgeschoonde cijfers komt wel een duidelijke groei in de geïmporteerde hoeveelheid naar voren en dan vooral de import uit Egypte, Jordanië, Filippijnen, Pakistan, Zuid Afrika, Spanje en Nieuw Zeeland.


klik hier om de pdf te openen met meer statistische informatie.

Grote leveranciers zonder groei zijn: India, China, Jemen, Libanon en Turkije.
De top-3 van leveranciers wordt gevormd door India, Egypte en Jordanië. Zuid-Afrika is vierde op lijst.De top-4 is goed voor de helft van de totale importwaarde. Nederland staat op een 14 de
plek als het om waarde gaat. In hoeveelheid gezien is de top-3 wel dezelfde maar in andere volgorde. Nederland neemt op de hoeveelheid ranglijst een plek(je) in tussen de 20 en de 25.

Bananen de grootste
Vooral de import van bananen is de afgelopen fors gegroeid. Inmiddels is bananen het belangrijkste importproduct in de golfstaten. De import van sinaasappelen, nummer 2, is mijn of meer stabel. Dat geldt ook voor uien. Andere belangrijke producten zijn tomaten, appels, mango's, citroenen, soft citrus,peen druiven en wwatermeloenen.
Om de import per product echt goed in kaart te krijgen vergt een extra analyse met een opgeschoonde lijst.


klik hier om de pdf te openen met meer statistische informatie.

15.000 ton Nederlands product
In de beide afgelopen jaren kon er ruim 15.000 ton aan Nederlandse verse groenten en fruit naar de Golfstaten worden uigevoerd. In de eerste helft van dit jaar kan er 14% meer op die markt worden afgezet. Rond de 70% van deze export is gericht op de Verenigde Arabische Emiraten. De belangrijkste producten van Nederlandse bodem zijn (volgorde hoeveelheid 2013) uien, tomaten, paprika's, wittekool, champignons en ijsbergsla. Samen zijn deze 6 producten in 2013 goed voor 70% van het totaal.Er wordt jaarrond Nederlands product naar de golfregio geëxporteerd. Gewoonlijk is in de herfstmaanden de export het grootst.


klik hier om de pdf te openen met meer statistische informatie.

De (statistische export)waarde van de Nederlandse export van verse groenten en fruit naar de Golfstaten was in 2013 met 46 miljoen euro belangrijk kleiner dan de jaren ervoor met een piek van 66 miljoen in 2012. In de eerste helft van dit jaar is de exportwaarde weer iets gedaald.


klik hier om de pdf te openen met meer statistische informatie.

Eigen productie tomaten: een half miljoen ton

In de golfstaten zelf worden ook groenten en fruit geproduceerd, vooral in Saoedi-Arabië. Op basis van FAO-cijfers werd er in 2012 van de ruim 5,6 miljoen ton 4,1 miljoen ton in Saoedi-Arabië geoogst. Dadels is veruit het belangrijkste product met een productie van ruim een miljoen ton. De tomatenproductie beweegt zich al jaren op een niveau van ruim 500.000 ton. Watermeloenen, komkommers/augurken en meloenen zijn de andere belangrijke producten.

Export vooral onderling
De Golfstaten exporteren ook verse groenten en fruit maar dan vooral onderling. In totaal exporteerden de 5 golfstaten in 2013 voor een bedrag van 313 miljoen dollar waarvan 130 miljoen naar andere landen. De belangrijkste andere landen waar naar toe wordt uitgevoerd zijn Jordanië, India, de Malediven en Indonesië.

Meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com
fruitvegfacts@gmail.com
Publicatiedatum: