Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
compost (tea) pilot in Honduras

Total Produce aan de slag met bodemdiversiteit

Wereldvoedsel Organisatie FAO (Food and Agriculture Organization) van de VN heeft het jaar 2015 uitgeroepen tot het 'Jaar van de Bodem'. Wereldwijd is veel aandacht voor dit onderwerp en om de daad bij het woord te voegen is Total Produce B.V. aan de slag gegaan met het thema 'Bodemvruchtbaarheid'. Lennart Visser, Manager Duurzaamheid & Marketing is in maart richting Honduras vertrokken om aan de slag te gaan met een pilot gericht op het ontwikkelen en toepassen van compost en compost tea (vloeibaar compost).



Stuurgroep 'Bodemdiversiteit'
Total Produce B.V. maakt onderdeel uit van de stuurgroep 'Bodemdiversiteit' van MVO Nederland. Samen met ketenpartners en (bodem)experts is in de stuurgroep gesproken over hoe wij als keten kijken naar het aspect 'bodem' maar vooral hoe wij met dit onderwerp aan de slag kunnen gaan.

"Om ook toekomstige generaties te kunnen laten profiteren van onze natuurlijke bronnen dienen we aandacht te besteden aan onze bodem. Onze bodem is het fundament en we dienen bij de bron aan de slag te gaan met dit thema. Voor ons was het dan ook een logische stap om ons te richten op de bodemgesteldheid in het land van oorsprong. Er zijn vele aspecten die invloed hebben op de kwaliteit en smaak van het product, en een 'gezonde' bodem is één van de basisvoorwaarden", aldus Lennart.

Samenwerking in de keten
In samenwerking met MVO Nederland, Agrolibano en Soil & More is Total Produce B.V. gestart met een compost (tea) pilot. "Compost en compost tea dragen bij aan een verhoogde activiteit van micro-organismen en door de opbouw van humus worden water en voedingswaarden beter vastgehouden in de bodem. Daarnaast kan restmateriaal van de akkers en directe omgeving als input dienen voor natuurlijke voeding. Dit levert niet alleen kostenbesparing op maar ook een beter evenwicht in de grond, verlaging van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en een significante verlaging van de carbon footprint."

Handen uit de mouwen
Gedurende een 4-daags programma is samen met de medewerkers van Agrolibano aan de slag gegaan met de onderwerpen compost en compost tea. In een training aan de technische staf is aandacht besteed aan de toepassing van compost (tea) en de voordelen als bodemverbeteraar. Daarnaast is antwoord gegeven op vragen als hoe te starten met de creatie, welke materialen zijn geschikt en hoe kunnen processen worden opgeschaald.

Na de theorie is de kennis direct in praktijk gebracht en zijn de handen uit de mouwen gestoken. Samen met de medewerkers is een compost hoop gecreëerd en is aan de slag gegaan met het produceren van compost tea. Onze leverancier in Honduras heeft het initiatief met veel enthousiasme ontvangen en gezamenlijk wordt gekeken naar wat de mogelijkheden zijn van opschaling.

Bron: Nieuwsbrief Total Produce BV

Publicatiedatum: