Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kevin Schietecatte, Sint-Katelijne-Waver:

"Tomatenpuree Tompuur oplossing voor overproductie"

Tholen - Als de productie van tomaten op z'n hoogst ligt in de zomer, is er soms een overaanbod van dit product en zijn de prijzen minimaal. Vorig jaar was dit ook het geval. Teler Kevin Schietecatte uit Sint-Katelijne Waver vond het hoog tijd voor een oplossing en ging in 2014 een deel van zijn tomaten verwerken tot ambachtelijke puree. In de buurt van de teler is het al een gekend product en wordt op diverse verkooppunten verkocht onder de naam Tompuur.



Niet vernietigd
"We zijn begin augustus met Tompuur gestart. Ik vond het spijtig om te zien dat de tomaten van superkwaliteit soms vernietigd moesten worden en wilde er nieuw leven in blazen. Met die gedachte is de tomatenpuree ontstaan. Zo kunnen we toch nog een faire prijs voor de tomaten maken." Bij het teeltbedrijf heeft Schietecatte een extra ruimte laten maken die voldoet aan de voedselveiligheidseisen. "De tomaten worden daar handmatig verwerkt." Kevin ziet dat het product stilaan begint te lopen. "Mensen beginnen Tompuur te kennen en waarderen het. Ze staan er ook achter omdat er geen conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Het aantal verkooppunten ligt al boven de 40. Het zijn met name hoevewinkels en groentewinkels die het aan de man brengen. Daarnaast is het product bij diverse Carrefour-supermarkten verkrijgbaar en ook groothandel Keirsmaekers verkoopt het."



Elite tomaten

Het teeltbedrijf Vermarke BVBA telt 2,6 hectare met Elite tomaten. "Elite is het overkoepelende segment voor een aantal rassen. Het ras dat wij hebben staan is Foundation. Dit is een ras waar echt de volle tomatensmaak in zit. Wij telen deze al jaren en staan erom bekend. Foundation geeft grote, rode en smaakvolle tomaten. Dit komt omdat de trostomaten een hoger suikergehalte heeft dan andere tomaten."

 

Vorig jaar was Kevin met Tompuur één van de tien laureaten van de Innovatiecampagne en won ook een prijs. "Sinds die tijd zijn we ook wat bekender geworden en bellen sommige winkels ons ook op om Tompuur in het assortiment te krijgen." Het product groeit langzaam. We verwachten stap voor stap een verdere groei. We merken dat de vraag in de lift zit, maar het is nog geen massaproduct."

Voor meer informatie:
Tompuur
Vermarke bvba
Zonstraat 24
2860 Sint-Katelijne-Waver
Tel.: 0472/53.05.23
info@tompuur.be
www.tompuur.be