Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indiase druivenexport geraakt door weer, politiek en economie

Na een goede start is de druivenexport van India naar Europa fors gedaald. In totaal is er 30% minder uitgevoerd dan een jaar eerder. De prijzen liggen dit seizoen lager door de daling van de waarde van de Roebel en de Euro en de volumes zijn ook kleiner dan afgelopen jaar. Er zijn geen statistieken voorradig van de export naar Rusland, Bangladesh en China, maar ook deze lijken te zijn verminderd, aldus Jagannath Khapare, de president van de Grape Exporters Association of India. "Er was vraag vanuit Rusland, maar door de marktomstandigheden was het niet mogelijk te exporteren. Bedrijven Andhra Pradesh en Karnataka hebben dit jaar niets naar Rusland geëxporteerd."

"Dit was het slechtste seizoen in mijn carrière, zegt Kailas Bhosale, de voorzitter van de Grape Growers Association. "De druivensector is geraakt door het weer, de politiek en de economie. Vorig jaar hebben we 10.000 containers, gelijk aan 192.000 ton geëxporteerd naar Europa. Dit jaar komen we net aan de 35.000 ton. Door de daling van de Euro en de Roebel zijn onze prijzen ook met 30% gedaald".

Het druivenseizoen en de export is vroeg begonnen, in november vorig jaar. Normaal begint het seizoen in het midden van januari of het begin van februari. Druiven uit India zijn een populair exportproduct omdat er in deze periode geen druiven uit andere regio's op de markt zijn.

De oogst in de districten van Nashik, Sangli, Solapur en Pune is al binnen gehaald. De meeste export kwam dit jaar uit Nashik met 32.000 ton. De andere districten hebben elk rond de 3.000 ton bijgedragen.

In januari werd nog gedacht dat de export kon oplopen tot 200.000 ton, maar door hagel en storm later in het seizoen is een deel van de oogst verloren gegaan.

Publicatiedatum: