Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ierse telers denken over aardappel van de toekomst

Ierse aardappeltelers zouden in 2015 een kleiner areaal aardappelen moeten aanplanten gezien de prijzen van de laatste twee seizoenen. Dat zegt Denis Griffin van Teagasc's. "Vorig jaar was er een overproductie aan aardappelen op de Europese markt en dus daalden de prijzen", zei hij. We blijven hier in Ierland dalende aardappelconsumptie zien. Daarom zouden telers zich kunnen vergissen, als ze zich voorbereiden op het plantseizoen van 2015."

Griffin bevestigde, dat het planten van de aardappelen de komende dagen wel serieus zou moeten starten. "1 april is de traditioneel nagestreefde plantdatum in Ierland, maar de bodem in veel streken is nog erg nat. Er is een groeiende vraag naar de salade-aardappel en ten aanzien daarvan heeft Teagasc juist het nieuwe ras Imagine op de markt gebracht, een belofte voor de toekomst. Er is ook significant potentieel om ons pootaardappeloppervlak te laten groeien.

Er is ook duidelijk kans voor Ierse telers om aardappelen te produceren voor de chipsmarkt. Bijna heel deze vraag wordt nu gedekt door import vanuit Europa. De prijs zal duidelijk de levensvatbaarheid van deze optie bepalen. Het is nodig om een chipsfabriek in Ierland te vestigen. 

"De fundamentele ondergrens is, dat teelt van de aardappel als een basisproduct niet langer een geschikte optie is in Ierland. Telers moeten een toegevoegde waarde mentaliteit ontwikkelen.

Publicatiedatum: