Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Selderij kan bloeddruk verlagen

Geneeskunde en wetenschap stellen steeds weer een nieuwe 'superfood' voor, die onze gezondheid drastisch zal verbeteren. Zo kan chiazaad het cholesterol verlagen, helpen groene bladgroenten bij het verbranden van buikvet en stimuleren blauwe bessen de antioxidanten in het lichaam.

De nieuwste wondersnack – selderijzaad – zou kunnen helpen om een hoge bloeddruk (HBP) te verlagen. De vraag is of het echt werkt.

"Het is geen geheim dat planten vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten bevatten, die goed zijn voor de gezondheid. Het is echter een vergissing om te denken dat je dezelfde voordelen hebt als je deze stoffen inneemt via voedingssupplementen", aldus Kenneth Shafer, MD, afdeling cardiovasculaire geneeskunde.

De geïsoleerde voedingsstoffen en andere elementen in een plant werken samen om de gezondheid te verbeteren, maar het is niet bekend hoe dat precies werkt.

Uit een recente studie bleek dat het gebruik van selderijzaadextract de bloeddrukniveaus verbetert bij patiënten met een lichte tot matige stijging. Maar voor het grootste deel bood de inname van plantenextracten weinig tot geen voordeel. Daarnaast kan het soms ook schade veroorzaken. "Daarom is het beter om de volledige selderij te eten" zegt Dr Shafer.

Selderij bevat een fytochemicalie genaamd ftaliden. Als extract wordt dat NBP genoemd. Het ontspant de slagaderweefsels. De bloedstroom verhoogt, waardoor de bloeddruk omlaag gaat.

Toch is het eten van een volledige selderij beter. Selderij heeft een laag zoutgehalte en je krijgt ook vezels, magnesium en kalium binnen die ook helpen bij het reguleren van de bloeddruk. "Om deze voordelen te krijgen, moet je dagelijks ongeveer vier stengels selderij eten," zegt Dr Shafer.

Publicatiedatum: