Zwitsers gaan de strijd aan tegen voedselverspilling
"Veel mensen kijken alleen naar de houdbaarheidsdatum en gooien levensmiddelen weg, hoewel deze nog eetbaar zijn", zegt Franz Gasche, voorzitter van de vereniging 'RestEssBar'. De vereniging heeft in de stad Frauenfeld een koelkast, een diepvrieskist en een kast neergezet. Hierin wordt groenten en fruit van lokale levensmiddelenwinkels en producenten verzameld, die anders in de vuilnisbak zou belanden. Deze levensmiddelen staan vervolgens mensen met een klein budget ter beschikking.
De RestEssBar wordt op zaterdag 11 april vanaf 14 uur ingewijd. Vanaf maandag zal de koelkast dan voor het eerst gevuld worden. "Ik ben benieuwd hoe het project ontvangen wordt", aldus Gasche. "Ook hier in Frauenfeld zijn veel mensen, die met zeer weinig geld rond moeten komen."
Soortgelijke projecten staan ook gepland in Kreuzlingen en St. Gallen. In Kreuzlingen krijgt het project echter de naam verwertBAR en zal over twee tot drie weken van start gaan. In St. Gallen is ook een RestEssBar gepland, maar daar bevindt men zich nog in de opstartfase. Maar over een aantal weken zal men ook hier van start gaan.