Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Grootscholte, 4Evergreen:

"Nederlandse glastuinbouw verliest aansluiting Europese eco-markt"

Al in 1970 deed Wim Grootscholte zijn eerste ervaringen op met bestrijders. Zijn opvattingen zijn sindsdien alleen maar sterker geworden: wat biologisch kan worden aangepakt, zal biologisch worden aangepakt. Mede dankzij deze benadering zijn de twee ondernemingen van Wim en zijn zoons Richard, Dennis, Jim en Robert uitgegroeid tot grote, internationale spelers in de paprikasector. Zelfs in slechte tijden gaat de vernieuwing door: met een nieuwe paprika gaan zij exclusieve segmenten bedienen.

De bedrijven, 4Evergreen en Grootscholte B.V. tellen samen zeven productievestigingen, waarvan er één wordt gehuurd. Van de eigen vestigingen zitten er drie in het Westland. Andere bedrijven zijn gevestigd in Terneuzen, Sint-Annaland en Steenbergen, met 24 hectare de grootste vestiging. Alweer een aantal jaren geleden verdiepten de vijf ondernemers zich in de ecologische teelt. De markt voor die producten begon te groeien.



Wim en Jim Grootscholte, hier op hun bedrijf in 's-Gravenzande: "Ook in de Noord-Amerikaanse markt moeten wij elke dag onze meerwaarde bewijzen."


Jim Grootscholte: "Samen met mijn broers ging ik kijken bij enkele ecobedrijven. 'Dat gaat het niet worden, Pa', was de boodschap waarmee wij thuiskwamen. Te rommelig, te grote risico's en een gewas dat slecht te sturen was."

Pura Natura
Om deze redenen besloten de ondernemers deel te gaan nemen in Pura Natura, een teeltwijze die verder ging dan gangbaar en geïntegreerd, maar in één opzicht afweek van de 'zuivere' ecoteelt: er werd niet in de grond, maar in containers geteeld. Dat scheelde veel als het ging om aantastingen uit de bodem en in containers was het gewas beter te sturen. Om tot een commerciële teelt te komen, was wel meer dan zes jaar onderzoek nodig. In Nederland is Pura Natura geen erkende ecoteelt. Toch hebben de vijf Westlanders een afzetsegment gevonden waar het product naadloos in past, namelijk de Noord-Amerikaanse markt. Die markt erkent de Pura Natura-paprika's wel als ecologisch of op zijn Engels: als organic.

Meerwaarde elke dag bewijzen
Wim Grootscholte vindt het zorgelijk dat Nederland in de Europese markt voor ecoproducten de boot lijkt te gaan missen. "De laatste jaren is die markt gestaag gegroeid. Maar de Nederlandse tuinbouw heeft daar nauwelijks van geprofiteerd. Vooral Zuid-Europa doet er zijn voordeel mee. De ecoteelt in de grond is moeilijk, en het duurt nog jaren voordat een ecologische teelt boven de grond, zoals Pura Natura, wordt toegelaten. Maar kan Nederland zich dan nog de markt invechten? Ondanks de afzetpositie op de Noord-Amerikaanse markt, is het ook daar altijd een kwestie van hard werken. De Europese leveranciers van ecologische paprika's worden nogal eens opzijgeschoven als de Mexicanen met een goedkoper product komen, vertellen Wim en Jim. "Wij moeten de kwaliteit en de meerwaarde van onze paprika's dus elke dag bewijzen, daarmee proberen wij onze klanten vast te houden."

Consultant Alex Taal van Koppert. Voor 4Evergreen en Grootscholte is Koppert een belangrijke sparring partner.


Sparring partner
4Evergreen en Grootscholte B.V. staan bekend als grote spelers in de internationale paprikasector. Groot zijn de twee ondernemingen ook in de biologische gewasbescherming. Al in 1970 gebruikte Wim Grootscholte Encarsia formosa (productnaam En-Strip) tegen witte vlieg. De relatie met Koppert is sindsdien gebleven. Dat geldt ook voor de benadering van de gewasbescherming: wat biologisch kan worden aangepakt, wordt biologisch aangepakt. Wim Grootscholte: "Het kwaliteitsniveau dat Koppert hanteert is erg hoog. Als je zo groot bent als Koppert, kun je niet voor elk product de beste prijs/kwaliteitsverhouding hebben. Niettemin is Koppert onze grootste leverancier en de sparring partner als het gaat om vraagstukken rond de gewasbescherming. En het bedrijf blijft komen met de nieuwste kennis."


Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: 010-5140444
Fax: 010-5115203
www.koppert.com
Publicatiedatum: