Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
appelexport naar Egypte 1.700 ton, VAE 1.400 ton

Polen: Slechts 40% van de appelen geëxporteerd

"Door de sluiting van de Russische markt voor Poolse appelen moeten we op zoek naar alternatieve markten. Dit is helaas onmogelijk door de korte tijdspanne. We kunnen waarschijnlijk niet meer dan 40% exporteren van wat we zouden willen." Dit vertelde Poolse landbouwminister, Marek Sawicki, aan PAP. 

"Elke markt, die we kunnen bereiken hebben we hard nodig, of het nu India, Indonesië, Singapore of Amerika is. We moeten ook niet ontmoedigd worden omdat we slechts een paar duizend ton kunnen verkopen. Dit kan later nog uitbreiden naar miljoenen", zei de minister van landbouw.
 
Hij benadrukt dat Polen in de afgelopen jaren heeft aangetoond dat het een dynamisch ontwikkelende productiesector heeft. Dit geldt niet alleen voor appelen, maar ook voor andere groenten en fruit. "We zijn de vierde grootste groenten- en fruitproducent in Europa. Hieronder vallen ook wortelen, kool en paddenstoelen. De appelproductie bereikt ongeveer 3,5 miljoen ton en misschien zelfs nog meer," benadrukte hij.

Volgens het Instituut voor Landbouw- en Voedseleconomie is de appelexport door het Russische embargo – in de periode tussen augustus en december 2014 - gedaald met 23%. 

De grootste importeur van Poolse appelen is nu Wit-Rusland. De verkoop op de lokale markt steeg van 32.100 ton naar 58.300 ton. De export naar Kazachstan is ook toegenomen van 10.200 naar 17.100 ton. Deze twee landen leveren beiden aan Rusland en zijn goed voor meer dan 1/3 van de totale Poolse appelexport. Het is gestegen van 14% in 2013 tot 36% in 2014. De appelexport naar Litouwen, Roemenië, Oekraïne en Letland is ook gestegen. Daarnaast is er voor het eerst geëxporteerd naar Bosnië en Kroatië.

In dezelfde periode bereikte de Poolse appelexport naar Egypte ongeveer 1.700 ton. De Verenigde Arabische Emiraten ontvingen 1.400 ton.
Publicatiedatum: