Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelen luxe item in Cuba

Voor miljoenen Cubanen, die in provincies wonen waar geen aardappelen worden geteeld, is het product een "luxe-item" geworden.

Aardappelen worden verkocht voor 1 peso (= € 0,04) per pond, maar alleen in regio's waar aardappelen worden geproduceerd. Dit is een besluit van het Ministerie van Landbouw.

Door deze omstreden maatregelen worden in 10 provincies aardappelen verkocht op de zwarte markt voor 10 tot 15 pesos (€ 0,40 - € 0,61) per pond. De aardappelen worden niet verkocht door de staat, maar door derden.

De provinciale krant Escambray klaagt in een artikel over het aardappeltekort in Sancti Spiritus (voorheen ook aardappelproducent). De provincie wordt nu geconfronteerd met productiebeperkingen doordat er in de periode 2013-2014 niet werd voldaan aan de productiedoelstellingen. Door beperkende maatregelen moesten bewoners zich daarom wenden tot zwarthandelaren.

De journalist vroeg naar de reden waarom het product niet wordt verzonden naar deze provincie. De vicevoorzitter van de provinciale raad van bestuur Rolando Roque legt uit dat dit niet hun beslissing is. Volgens hem is het Ministerie van Landbouw verantwoordelijk voor de productie en het balanceren van de verkoop. 

"Het ligt buiten ons bereik"
Een soortgelijke reactie kwam van de provinciale landbouwafdeling. Leonel Valdivia: "Het is niet aan ons om te bepalen waar de aardappelen naar toegaan. De pootaardappelen worden geïmporteerd en de productie is afhankelijk van deze aankoop. "

Op plaatsen waar aardappelen mogen worden verkocht tegen de marktprijs (Mayabeque, Artemisa, Ciego de Avila, Cienfuegos en Matanzas) en in de hoofdstad kan men 120 Cubaanse pesos (€ 4,86) per zak vragen. Volgens berekeningen kunnen tussenhandelaren meer dan 1.000 Cubaanse pesos winst (€ 40,48) maken. Dit is inderdaad verleidelijk voor verkopers, die meer dan honderden zakken per dag in handen krijgen.

In 2014 kelderde de Cubaanse aardappelproductie. Volgens de officiële statistieken werd er slechts 53.300 ton aardappelen geproduceerd. Dat is 59.300 ton minder dan het jaar daarvoor. Toen bedroeg de productie 112.600 ton. Dit is een daling van 52,7 procent.

Publicatiedatum: