Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans-Willem van der Waal, AgroFair:

"Voorstander van nieuwe duurzaamheidsstandaard voor bananen"

Tholen - AgroFair importeerde in 1996 's werelds eerste Fairtrade bananen naar de EU. Destijds haalden de bekende multinationals hun neus nog op voor Fairtrade, maar inmiddels hebben de Fairtrade-bananen veel winkelschappen veroverd. Directeur Hans-Willem van der Waal vindt dat een goede ontwikkeling, maar ziet als bijkomend nadeel dat het Fairtrade-label verworden is tot een commodity. Hij maakt zich dan ook sterk voor een nieuwe duurzaamheidsstandaard, specifiek voor bananen. "Veel Fairtrade-bananen zijn nu afkomstig van grote plantages, terwijl we juist gestart zijn met coöperaties van kleine telers. En dat is nou typisch Fairtrade."

Cooperative Coopetrabasur
Als voorbeeld noemt hij Cooperative Coopetrabasur uit het zuiden van Costa Rica, één van de pioniers van Fairtrade-bananen. De plantagemedewerkers namen zo'n twintig jaar geleden een bananenplantage van Chiquita over, waar ze jarenlang gewerkt hadden, waarmee de plantage eigendom werd van de 250 lokale werkers en hun families. De laatste jaren blijkt het echter steeds lastiger om de bananen van deze coöperatie in de winkelschappen van de Europese supermarkten te krijgen.



"We hebben een aantal trouwe klanten, maar die zijn niet in staat om het volledige volume af te nemen. Ondanks dat de teelt wat kleinschaliger is dan op de grote plantages, is het voor retailers juist wel een kans om deze werkers met hun gezinnen een gezicht te geven in het schap. Het gaat niet alleen om het stickertje, maar om het verhaal. We willen hierbij de menselijke maat weer terugbrengen. Daarbij zijn de kosten niet hoger dan andere Fairtrade-bananen. En omdat we met coöperaties uit meerdere landen werken, kunnen we altijd leveren."



Op weg naar een beter bestaan
In elke plantage heeft AgroFair eigen kwaliteitsmensen, die de teelt begeleiden. "Maar deze werkers van Coopetrabasur zijn zelf de baas van de plantage", benadrukt Hans-Willem. "Deze mensen zijn gebonden aan hun land. Het zijn ondernemers die zelf de plantage hebben gekocht en een prachtige kwaliteit bananen kunnen telen. Natuurlijk kun je die mensen ook vragen om elders migrantenarbeider te worden, maar het gaat om hun identiteit van kleinschalige telers."



"De Fairtrade premie zorgt voor een betrouwbaar inkomen en zorgt ervoor dat zij niet in de armoede terecht komen. Hierdoor kunnen ze een betere plek verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Daarbij is het juist voor retailers een grote kans om zich met zo'n kleine coöperatie te profileren, want consumenten zijn steeds bewuster bezig waar hun product vandaan komt. Ik daag innovatieve retailers uit om deze organisatie te adopteren en een positieve bijdrage levert aan de bestrijding van armoede. Ik zie wel een consumentenactie voor me, waarbij prijswinnaars deze plantage mogen bezoeken...."



Verkoop bananen
"Nogal wat supermarkten proberen een gedeelte van hun aanbod in bananen, tijdelijk of heel het jaar door onder de 1 euro aan te bieden. We spreken hier dus over 1 kilo bananen. In feite is dit een fout signaal naar de consument. Het wekt de indruk dat zulke lage prijzen normaal zijn. Helaas is dit niet het geval, aangezien je alle ruimte uit de keten haalt en de indruk geeft aan de consument dat een prijs van 1,80 kilo bananen helemaal niet nodig is. Terwijl de consument in vergelijking met bijvoorbeeld een zak appels zo'n prijs wel normaal vindt."



De laatste jaren zijn met name de biologische, Fairtrade-bananen in opmars. Verschillende Scandinavische retailers hebben zelfs gekozen geen conventionele bananen meer in het schap op te nemen. Hoewel AgroFair zelf een fors aandeel biologische bananen vermarkt, zijn zij er van overtuigd dat daarnaast ook voldoende ruimte moet zijn voor de meer verantwoorde, milieubewuste Fairtrade bananen. "We hebben geen plek op deze aarde om alleen biologische bananen te verbouwen. Al was het maar, omdat de klimatologische omstandigheden het simpelweg niet toelaten. Daarbij kan er nog zoveel verbeterd worden om de conventionele teelt te verduurzamen."



Daarom pleit AgroFair voor een nieuwe standaard voor de bananenproductie, opgesteld door agronomen en wetenschappers om te komen tot duurzamere productiemodellen met forse vermindering van pesticiden en nematicidengebruik. "Nematiciden zijn dodelijk voor de bodem en met 2015 als 'Jaar van de bodem', vraagt dat zeker onze aandacht met oog voor het watergebruik en de carbon footprint. Ik ben ervan overtuigd dat een gezondere bodem een flinke input kan geven aan de lokale voedselvoorziening."



"In alles wat AgroFair doet zoeken wij met onze pioniersgeest naar sociale, duurzame projecten en producten die de situatie van de lokale bevolking verbeteren. En daarbij zijn wij niet bang om ons nek uit te steken. Evenals het voorbeeld van de Cooperatieve Coopetrabasur. Om dit te kunnen realiseren hebben wij een assortiment van bananen die zorgen voor 80% van de omzet, aangevuld met ananas, kokosnoten, sinaasappels, cassave en vruchtenpurees en sappen", vertelt Van der Waal.



Onlangs is AgroFair gestart met Fairtrade tomaten uit Afrika. "Nu dobberen er bootjes vol mensen naar Spanje of Italië om daar als migrantenarbeider aan de slag te gaan. Dit kunnen zij veel beter in landen als Marokko, Tunesië of Senegal telen", constateert Van der Waal. "Het toekomstperspectief van het bedrijf is om actief te blijven met relevante projecten en producten die de identiteit van AgroFair benadrukken."

Voor meer informatie:
AgroFair Benelux
Koopliedenweg 10
2991 LN Barendrecht
Tel: 0180-643900
info@agrofair.nl
www.agrofair.nl