Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Witte asperges steeds populairder in het Alpenland

Nederlandse meesterkoks koken asperges in Zwitserland

Asperges telen is in Zwitserland nogal lastig, want aspergebedden op berghellingen aanleggen gaat nu eenmaal niet zo goed. De asperges die er gegeten worden, komen dan ook voornamelijk uit het buitenland, waaronder de Nederlandse provincie Limburg. Sterrenkok René Brienen van restaurant Brienen aan de Maas in Well gaat volgende week al voor het vierde jaar op rij Limburgse asperges koken voor de gasten van de gerenommeerde Hostellerie Am Schwarzsee, nabij het meer van Genève. Dit jaar krijgt hij hulp van Luc Kusters, de Limburgse eigenaar-kok van het Amsterdamse restaurant Bolenius, vorig jaar bekroond voor de beste aspergelunch van Nederland en van Hein Willemsen die net als zijn twee collega's de titel meesterkok mag voeren.


Luc Kusters, René Brienen en Hein Verbruggen (vlnr) hebben zin in de aspergetrip naar de Alpen
 
Eigenaar Peter Roodbeen van Hostellerie am Schwarzsee heeft afgelopen jaren al diverse malen de landelijke kranten in Zwitserland gehaald met zijn 'Spargel-Wochenend mit Holländischer Chef René Brienen'. 'Het is eigenlijk min of meer als een geintje begonnen. Als ik in Nederland ben om mijn ouders te bezoeken, gaan we wel eens eten bij René Brienen en toen ik hem een paar jaar geleden voor de grap vroeg wanneer hij die heerlijke asperges in Zwitserland kwam koken, heeft hij dat uiteindelijk ook echt gedaan', lacht hij.
Het initiatief van Peter Roodbeen is vanaf het begin dusdanig goed aangeslagen bij zijn vaste Zwitserse gasten dat zij in oktober al beginnen te vragen of 'der Limburger Chef' in april weer asperges komt koken. Wat maakt die asperges voor de Zwitsers eigenlijk zo bijzonder? 'In Zwitserland wordt sowieso al veel minder asperge gegeten dan in Nederland en dan gaat het ook nog meestal om groene asperges. De witte asperges die in Nederland zo bekend zijn, zie je hier veel minder en de bereidingen die René maakt, kennen ze hier helemaal niet', aldus Peter Roodbeen.
 
Expeditie
De drie meesterkoks zijn inmiddels druk bezig met de voorbereidingen voor hun 'asperge-expeditie'. De gasten die voor het asperge-arrangement in de Hostellerie hebben gereserveerd, krijgen een gastronomisch 6-gangen menu voorgeschoteld, met in elke gang asperges verwerkt. 'Dat vergt uiteraard de nodige voorbereiding, dus we laten niets aan het toeval over en nemen behalve kraakverse asperges ook de meeste overige ingrediënten uit Nederland mee', zegt René Brienen. Hij weet net als Hein Willemsen, die hem vorig jaar al vergezelde, wat hem te wachten staat maar voor Luc Kusters wordt de aspergetour de eerste kennismaking met een Zwitsers publiek. 'Ach, we zijn allebei een keer bekroond als beste aspergerestaurant van Nederland, dus ik maak me geen zorgen', aldus Kusters.

Het aspergeweekend in Hostellerie Am Schwarzsee vindt plaats op 17 en 18 april. Op 19 april staan de drie meesterkoks weer achter de pannen in Nederland.
 
Publicatiedatum: