Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Limburgse asperges gepromoot in Vancouver

Limburgse asperges veroveren de wereld. Nu is Canada aan de beurt. Een delegatie van aspergerestaurant De Hamert in Wellerlooi en aspergepromotors heeft op 26 maart tijdens een aspergeparade in Vancouver een grote groep Canadese koks, journalisten, politici en gastronomen kennis laten maken met de roomwitte voorjaarsgroente.


Confrťrie president Pieter Smits overhandigt het bij het chevalierschap behorende diploma aan Mike de Jong, minister van financiŽn van de Canadese provoncie British Columbia.


Na CaliforniŽ, Zuidoost-AziŽ, Duitsland, Frankrijk en BelgiŽ zet de asperge nu zijn opmars voort in noordelijke richting. "Canada is een van de weinige landen met als enige klinkers drie a's in de naam. Het is daarom het uitgelezen land voor deze Hollandse topgroente, waarvan AAA immers een van de betere kwaliteiten is", zegt Pieter Smits. Hij is voorzitter van de Confrťrie de l'Asperge LimbourgondiŽ, Nederlands oudste broederschap rondom een agrarisch product.

De feestelijke presentatie had plaats in de residentie van de Nederlandse consul in Vancouver. Consul Gert Heijkoop, die zo'n 'aspergeade' eerder meemaakte in zijn vorige standplaats Antwerpen, toonde zich een enthousiast gastheer en een groot liefhebber van asperges. Tot zijn gasten behoorden onder anderen Mike de Jong, minister van financiŽn van British Columbia. De Jong - zoon van Nederlandse boeren die na de oorlog emigreerden - geniet in eigen land populariteit, omdat hij gebroken heeft met de aloude traditie om voor de begrotingsbehandeling nieuwe schoenen aan te schaffen. Hij betreedt sinds een paar jaar op 'budget day' het parlement op tweedehands schoeisel. "Een mooier bewijs van Hollandse zuinigheid kon ik niet bedenken", legt hij uit, terwijl hij geniet van gestoomde asperges met een coquille, paddenstoelen en zacht gegaard buikspek.

Twee koks van Hostellerie De Hamert, chef Harold Kok en zijn assistent Mick Schemen, hadden de keuken van de residentie omgebouwd tot een aspergetempel. Graag hadden zij bij verschillende gerechtjes het vlees gepresenteerd van het Limburgs Livar varken, maar dat mag niet zomaar geÔmporteerd worden. De Canadezen zijn bang voor allerlei bacteriŽn.  

Importproblemen waren er niet met de wijn. Roger Smits van De Hamert schonk ruimhartig een pinot grigio Vivace uit de Okanagan-streek in British Columbia. Die gaat prima samen met asperges. Zo wordt eens te meer aangetoond dat het beste van Nederlandse bodem uitstekend past bij exotische topproducten. Dat vond ook Mike de Jong, die geridderd werd tot Chevalier van de Confrťrie de l'Asperge LimbourgondiŽ.

Na enkele slokken wijn kreeg hij de latijnse spreuk 'Centerum censeo aspergum vos esse de punctum' moeiteloos over zijn lippen. De spreuk betekent: 'Overigens ben ik van mening dat de asperge u tot het laatste puntje zal bevallen'. Na nog enkele slokken wijn bleek hij evenmin moeite te hebben met het waarmaken van die eed. Hij liet een asperge naar binnen glijden als ware het Hollandse nieuwe.

Publicatiedatum: 7-4-2015

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: