Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika: beste druivenseizoen in 50 jaar



Het druivenseizoen in Zuid-Afrika loopt ten einde en het lijkt een van de beste seizoenen in lange tijd te zijn geweest. In alle regio's zijn de volumes gestegen. Volgens Willem Bestbier, de CEO van de South Africa's Table Grape Industry associatie zegt dat dit te danken is aan uitstekend weer en nieuw aangeplante ranken die begonnen zijn met produceren: "we hebben niet heel veel ranken opnieuw aangeplant, maar de aantallen beginnen te groeien. Het is daarbij het beste weer in 50 jaar geweest".

Sinds het begin van het seizoen is er geen hagel meer gevallen die de druiven had kunnen beschadigen.




"In de weken voor Kerst tot aan het midden van de februari daalde de Europese markt redelijk dramatisch. Telers uit de Orange River Valley die op dat moment hun druiven op de markt brachten moesten lage prijzen accepteren wat pijnlijk voor hun was", zegt Bestbier. "Het vroege seizoen was goed daarentegen en het late seizoen eindigt positief. Alles bij elkaar is het een goed jaar. De reden dat de prijzen daalden eerder in het seizoen kwam door de grote volumes uit Zuid-Afrika en India. Jammer genoeg voor de telers uit India heeft regenval later in het seizoen een groot deel van hun oogst beschadigd".

Wisselkoersen hebben ook een belangrijke rol gespeeld dit seizoen. De koersen voor de Zuid-Afrikaanse Rand en de Britse Pond en Amerikaanse Dollar waren positief, maar de Euro heeft de export negatief geraakt. De Euro is 8% minder waard dan een jaar geleden.

Voor volgend jaar verwacht Bestbier ook een kleine toename in de oogst. Er zijn geen grootschalige aanplantprojecten bezig maar er zullen wel een aantal nieuwe wijngaarden worden geopend.




De Zuid-Afrikaanse druivensector kijkt uit naar een aantal nieuwe rassen, waaronder Cotton Candy, Butter Scotch, Tawney en Joy Bells.

Bestbier kijkt er naar uit om volgend jaar Oosterse markten te ontwikkelen, maar door strenge steri protocollen is het lastig om de producten in goede conditie op hun eindbestemming te krijgen. "We hopen volgend jaar druiven naar Thailand te kunnen exporteren, maar er moet nog wat technisch en diplomatisch werk worden verricht. Als alles goed gaat kunnen we hier in september en oktober mee beginnen".


Voor meer informatie:
Willem Bestbier
SATI
Tel: +27 (0) 21 863 0366
Email: willem@satgi.co.za
www.satgi.co.za
Publicatiedatum: