Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inventaris lager dan verwacht

Slechte vooruitzichten voor nieuwe aardappelmarkt

"Momenteel is de Duitse aardappelmarkt nog steeds ruimschoots gevuld. Maar wat vandaag nog veel lijkt, kan snel weinig zijn morgen ", vertelt Robert Koch van Fa. Johann Koch E.K. uit Beieren. "We willen er niet van uitgaan dat er voldoende voorraad is, hoewel veel mensen dit wel aannemen". Ondanks een overvloedig aanbod aan aardappelen op de Duitse markten, zijn de Beierse aardappelhandelaren bezorgd. Hij neemt aan dat de meerderheid van de oogst al verwerkt is: "Er zijn nog aardappelen over en ook nog in de bewaring. Niemand zal verhongeren, maar volgens ons is een groot deel al uitgeleverd". Robert Koch ziet geen overschot aan aardappelen. "Er is een aardappel gezegde dat luidt "Teure Kartoffeln gehen nie zu Ende, billige jedoch schneller als man denkt (Dure aardappelen raken niet snel op, goedkope sneller dan men denkt) ". Kom in april, onze voorraden zullen niet al te groot meer zijn," voorspelt hij.

Laat de stemming niet bederven door de prijs
In vergelijking met vorig jaar zijn de aardappelprijzen bijna gehalveerd, maar Robert Koch wil niet dat dit hem tegenhoudt: "Hoewel aardappelprijzen de stemming kunnen bederven, moet men dat niet doen. De aardappelprijs is namelijk het resultaat van vraag en aanbod". In de Duitse regio Pfalz zijn sinds medio februari al telers begonnen met het poten van nieuwe aardappelen. Met de nieuwe Beierse aardappelen met dikke schil mikt Robert Koch op de eerste twee weken van juli. "Onze nieuwe aardappelen zullen we binnen 3-4 weken binnen hebben. Maar deze zijn voor verwerking. Op de retailmarkt wil niemand ze hebben," aldus Koch.



Bezorgdheid over nieuwe aardappelmarkt
"Als ik kijk naar de markt van nieuwe aardappelen, ben ik bezorgd. Er komt relatief weinig uit Spanje, omdat daar weinig is geteeld. De oogst in Israël is bijna volledig bevroren en in Noord-Afrika is de oogst bijna volledig mislukt", stelt de Beierse aardappelhandelaar vast. "We zullen moeten zien of het voldoende is". Koch heeft zijn hoop gevestigd op de Franse markt: "De Fransen hebben zeker nog goede voorraden en ze willen graag ruimen. We moeten de markt en de voorraden de komende weken goed in de gaten houden. De komende acht weken zijn zeker heel spannend."

"Kwaliteit van de ingevoerde aardappelen is volledig onbetwistbaar"
Naast de Duitse markt levert de Beierse aardappelhandelaar ook aan andere EU-lidstaten: "Met betrekking tot de export is onze belangrijkste gebied de Balkan. Als er vraag is in Italië, exporteren we ook daarheen. Minimale hoeveelheden gaan naar Spanje, maar Frankrijk is dichterbij voor hen." Afgezien van aardappelen uit eigen teelt importeert Robert Koch ook aardappelen uit Tunesië, Israël, Egypte en een aantal uit Marokko. Behalve de Egyptische is de kwaliteit van de import aardappelen onbetwistbaar." 

Minimumloon zonder effect
Volgens Robert Koch zal het wettelijk geplande minimumloon in Duitsland geen effect hebben op de aardappelsector. "De aardappelteelt is inmiddels zodanig geautomatiseerd dat het minimumloon weinig effect zal hebben. Omdat de aardappelspecialist inmiddels zo geautomatiseerd is, hoeft men niet vijf of zes mensen in dienst te nemen" laat Koch weten. Koch: "Ik wil niet uitsluiten dat het minimumloon uiteindelijk gevolgen kan hebben. Het kan voorkomen dat enkele telers tegen de wettelijke verplichtingen in zullen gaan. Veel erger is het probleem in de transportsector. Het Duitse bedrijf moet opletten of de ingehuurde buitenlandse expediteur zijn chauffeurs niet minder dan het minimumloon betaalt."

Robert Koch
Johann Koch e.k.
Eternitweg 17-19, D-86633 Neuburg
Tel. +49 8431 6795 52
info@johann-koch.de
www.johann-koch.de
Publicatiedatum: