Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edwin Janssen, BUD Holland:

"Peruaanse keuken behoorlijk in opmars in Europa"



Tholen - Vanuit de Europese horeca is er al enkele jaren vraag naar specialiteiten uit Peru. "De Peruaanse keuken is in opmars. Niet alle producten zijn vrijgegeven voor export, maar we hebben een vinger weten te leggen op de wekelijkse aanvoer van een pakket met allerlei soorten pepertjes, witte en zwarte mais en speciale aardappels uit de Andes", vertelt Edwin Janssen van BUD Holland.



"De vraag kwam enkele jaren geleden al vanuit horecaklanten in Spanje, Portugal en Scandinaviƫ. Hier zijn we een paar jaar mee bezig geweest om het voor elkaar te krijgen en dat heeft drie weken terug geresulteerd in de eerste levering", vervolgt Edwin. "Mensen hebben vaak de naam gehoord en vraag gekregen en nu ontstaat de vraag wat men er allemaal mee kan."




"Het meest in trek is de zwarte mais, een artikel dat tot op heden nog niet beschikbaar was. Witte mais is iets minder spectaculair, maar ook goed in trek. Van de zwarte mais wordt in Peru de Chicha Morada-drink gemaakt. De witte mais (Choclo) wordt vaak geserveerd met witte rijst en zit als maiskorrel tussen de rijstkorrels", vertelt Edwin.



Verder worden de paar soorten aardappeltjes, die we uit de Andes mogen importeren goed verkocht. De aardappels uit de Andes staan bekend als oeraardappel en hebben aparte vormen en kleuren. De horeca vindt dat prachtig", vertelt de importeur. "Sommige pepertjes waren al bekend, maar daar zijn er nu wat nieuwe soorten bijgekomen en deze vinden ook goed hun weg. Deze worden veelal bij de Ceviche (een Peruaans gerecht) gebruikt."


Vanaf linksboven met de klok mee: Aji limo rood, amarillo, limo morado, limo mix en rocato

Het zijn zo'n dertien verschillende items uit alle delen van Peru", vervolgt Edwin. Extreme weersomstandigheden daargelaten, zijn de producten jaarrond beschikbaar. "Maar er zitten gevoelige producten bij, zoals de Lucuma, een vrucht met een vanille-caramelachtige smaak, die gebruikt wordt voor desserts."


Lucuma

Voor de komende weken staan er nog meer meer producten op het programma, maar hier moet nog een certificaat voor export voor worden vrijgegeven. Voorbeelden zijn de rode en gele 'Charapita uit de jungle, de pipi de mono, cacoa fruit en lulo, die ook wel bekend staat als 'Naranjilla' of kleine sinaasappel en groeit op een struik.



De lulo groeit op het Andesgebergte in Colombia, Ecuador en Peru en heeft een oranje huid met een binnenkant die eruit ziet als een groene tomaat. Het vlees combineert de smaak van citroen en ananas en verder bevat de vrucht witte, eetbare pitten.


Lulo en Cacoa fruit

Voor meer informatie:
Edwin Janssen,
Bud Holland Bv
Transportweg 67,
2676 LM Maasdijk
Tel: 0174-535318
e.janssen@bud.nl
www.bud.nl