Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste schepen met kiwi's onderweg

Zespri weer terug naar 'pre-PSA' levels

Het eerste schip met Zespri kiwi's stond zondag 28 maart klaar voor vertrek in de haven van Tauranga. Het is de start van een nieuw en veelbelovend seizoen met sterke volumes, die het niveau van voor PSA weer hebben behaald. Dit vertelt de CEO van Zespri, Lain Jager. Het eerste schip voor Europese bestemming zal naar verwachting begin april vertrekken.



De oogst van 2015 startte vorige week in de boomgaarden van Gosborne, Katakiti en Te Puke. De eerste schepen zijn onderweg naar Japan en Shangai. Zespri heeft in totaal 55 gekoelde schepen gecharterd met 8.000 koelcontainers om de oogst van 2015 te verschepen. Deze volumes worden verdeeld over 54 landen in heel de wereld.



Meer Gold

Van het Green-ras worden meer dan 70 miljoen dozen verwacht. Jager vertelt dat de sector ongeveer 30 miljoen dozen Gold kiwi's denkt te oogsten. 25 miljoen daarvan zijn de variëteit Gold3 (Zespri SunGold). Het laatste Gold-record was in 2011 toen er 29 miljoen dozen worden verkocht. Vorig seizoen werden er ongeveer 18 miljoen dozen geoogst. Het doel is om meer dan 50 miljoen dozen ZespriGold in 2018 te oogsten.

"Nieuw-Zeeland heeft de draad gelukkig weer goed opgepakt en is hersteld na PSA. We zijn bijna helemaal overgestapt van het oude Gold-ras Hort16A naar Gold3. Het areaal van Gold3 is momenteel 4.593 hectare. Met deze pre-PSA totaalvolumes hopen we ook weer pre-PSA-prijzen te krijgen."

De volumes zijn weer op peil, maar de impact is nog steeds voelbaar", vertelt Jager. "Gelukkig hebben we tijdens deze moeilijke periode gemerkt dat de kiwisector een coöperatief en pragmatisch karakter heeft. Daarnaast werden we goed gesteund door de overheid."



Zespri blijft investeren in bekende markten zoals Japan en Europa maar zoekt ook nieuwe markten in snel ontwikkelende economieën waaronder China, het midden oogsten en Brazilië. De omzet in China is de afgelopen 10 jaar met ongeveer 30% per jaar gegroeid. Tot 2020 wordt in China een jaarlijkse groei van 20% verwacht.

Voor meer informatie:
Rachel Lynch
Zespri
Tel: +64 027 509 1805
Email: rachel.lynch@zespri.com
Publicatiedatum: