Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Heero Gramsma, Nedato:

"Voor 2015 areaalkrimp van 3-5% verwacht"

Tholen - De aardappelprijzen liggen op een onverminderd laag niveau. "Mogelijke lichtpuntjes in de komende weken en maanden voor een iets betere prijs zijn een goede verwerking, goede export, een iets betere binnenlandse consumptie en het koude herfstweer op het moment", zegt directeur Heero Gramsma van Nedato, dat zich al meer dan vijftig jaar bezighoudt met de teelt, collectie en verkoop van Nederlandse aardappelen voor de export, retail en de Europese verwerkende industrie. Bij Nedato zijn ruim 550 telers aangesloten.

"Heel veel matig of onverkoopbaar product is Europees breed verdwenen in voer, zetmeel, vergisting en drukt dus niet meer op de markt. Op dit moment missen we de extraatjes in de export, de reguliere export loopt gewoon goed door. Naast een later voorjaar verwachten we voor 2015 een areaalinkrimping van 3-5%. Dit geeft weer kansen op een normaal jaar qua prijzen en omstandigheden", vervolgt Heero. "De tafelaardappelen uit importlanden rond de Middellandse Zee zullen minder beschikbaar zijn als gevolg van de kleinere arealen in die regio en matige opbrengsten als gevolg van het weer. Gelukkig is het Nederlandse product vanuit de kistenbewaring van goede kwaliteit zodat we hier nog wel even verder mee kunnen."

Hij toont zich enthousiast over de campagne 'Power tot the Pieper'. "Het lijkt een groot succes. Het is prachtig dat de sector onder leiding van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) de handen ineen geslagen heeft met als resultaat dat een kleine 1 miljoen mensen geconfronteerd zijn met deze campagne. Momenteel worden er ook nog 100.000 postcards verspreid om de actie levendig te houden. Wordt vervolgd!"

Voor meer informatie:
Nedato
Heero Gramsma
hgramsma@nedato.nl
www.nedato.nl