Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raffaele Benedetti:

“Voedingsmiddelenindustrie bedreiging voor AGF-sector”

Tholen - De AGF-sector dreigt te verliezen van de food industry. Dat betoogde Raffaele Benedetti van Unitec tijdens het Global Berry Congress vorige week. Waar de voedingsmiddelenindustrie consistentie in producten kan leveren, hebben versproducten te veel verschillende kwaliteit in een verpakking. Op het gebied van verpakkingen, houdbaarheid en sortering kan nog een verbeterslag gemaakt worden.


Raffaele Benedetti (Unitec): "Sorteren op verschillende parameters kan een toegevoegde waarde zijn."

"De fruitconsumptie in Italiƫ daalt," vertelt Raffaele. "Dat komt door de inconsistentie in kwaliteit van producten." Aan een fruitboom hangt fruit in 30 verschillende kwaliteiten. Die inconsistentie in de kwaliteit van het product geeft de voedingsmiddelenindustrie een voorsprong, betoogt Raffaele. Waar de kwaliteit en smaak van fruit wisselt, levert de voedingsmiddelenindustrie altijd een vergelijkbaar product. De oplossing moet gezocht worden in de sortering van fruit. "Consumenten hebben verschillende eisen over bijvoorbeeld maat en rijpheid. Sorteren op verschillende parameters kan een toegevoegde waarde zijn voor de sector." Unitec is een van de fabrikanten van optische sorteermachines voor zachtfruit. "Met onze techniek kunnen we de kwaliteit van blauwe bessen meten. Uniek is dat we elke bes rondom kunnen bekijken."


Mauro Stipa vertelt over de 100% gerecyclede verpakkingen die het bedrijf maakt.

Op het gebied van verpakkingen heeft ILIP een primeur, het bedrijf mag verpakkingen maken van uitsluitend gerecycled materiaal. Het Italiaanse verpakkingsbedrijf ziet drie trends in duurzaamheid: lichtere verpakkingen, gerecyclede verpakkingen en bio-plastics. ILIP zet vooral in op recycling en kan van een petfles een punnet maken. ILIP loopt voorop in deze ontwikkeling. Waar normaal het gerecyclede plastic ingekapseld moet worden in een laag nieuw plastic, heeft ILIP een machine gekocht waarmee het gerecyclede plastic wel aan de eisen voldoet. Daarmee mag het bedrijf een verpakking van 100% gerecycled plastic maken, waar andere verpakkingen uit 80% gerecycled plastic bestaan.


Andrew Sharp van Perfotec vertelt over de verlengde houdbaarheid van producten.

Om de houdbaarheid van fruit te verlengen presenteerde Perfotec en McAirlaids hun oplossingen. Perfotec verhoogt de houdbaarheid door het zuurstofgehalte in de verpakking aan te passen. Daarvoor wordt per product de ademhaling gemeten. Op basis van deze gegevens wordt de perforatie bepaald. Door deze verpakking neemt de houdbaarheid van een product aanzienlijk toe. De houdbaarheid van een appel kan bijvoorbeeld verlengd worden met tien dagen.


Filip Tintchev van McAirlaids vertelt over de Fruitpad 2.0 en Fresh Guard HC.

Filip Tintchev van McAirlaids vertelt over de Fruitpad 2.0 en Fresh Guard HC, twee producten die zich het makkelijkst lijken omschrijven als een matje onderin een punnet. Deze matjes beschermen zachtfruit en nemen vocht op. Daardoor neemt de uitval door schimmel af en wordt de luchtvochtigheid in de verpakking gereduceerd.