Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poëtische Malta’s op Leeuwarder vrijdagmarkt

Vanaf vrijdag 3 april zijn ze te koop op de Leeuwarder weekmarkt: de nieuwe Malta aardappelen. De eerste piepers, verpakt in speciaal ontworpen jute zakjes worden 's morgens om 10.00 uur aangeboden aan gedeputeerde Jannewietske de Vries en de burgemeesters Ferd Crone (Leeuwarden) en Gerrit Krol (het Bildt).



In het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 startte de stichting De Bildtse Aardappelweken in samenwerking met literair tijdschrift De Moanne het project 'Poetic Potatoes'. Vier jaar lang worden in september Friese gedichten in met Bildtse pootaardappelen gevulde zakken richting Malta verscheept. Daar uitgegroeide Malta's worden geïmporteerd door aardappelcoöperatie Agrico en, voorzien van een 'geoogst' Maltees gedicht, verhandeld op de markt. Op zaterdag 4 april begint de verkoop in met de Aardappelgroothandel Greydanus samenwerkende supermarkten. De jutezakjes zijn verkrijgbaar in een beperkte oplage en bij uitverkocht pas volgend jaar opnieuw te koop.



Rond de officiële presentatie op Goede Vrijdag worden samen met Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak activiteiten georganiseerd. Uiteraard maakt een aardappelproeverij hier deel van uit.

Het project kent twee onderdelen: literaire gedichten in de Friese, Bildtse en Maltese taal met een Nederlandse en Engelse vertaling en gedichten van basisscholen uit de provincie die in dezelfde talen geschreven en vertaald worden. Op deze manier komt poëzie letterlijk de keuken van huishoudens binnen en ontstaat er een uitwisseling tussen basisschoolkinderen in beide gebieden. Daarnaast wordt gewezen op het belang van de aardappel in het dagelijks leven en de innovatieve akkerbouw.

Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân.

Meer informatie kunt u vinden op www.baw2018.nl en www.2018.nl.

Publicatiedatum: