Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van den Adel, Direct Source International:

"Bijzonder seizoen India-druiven"

Tholen - India heeft te maken met een bijzonder druivenjaar. "Men heeft geprobeerd het seizoen te vervroegen door eerder te 'prunen'. Dit vooral vanwege de debacles van de afgelopen jaren, met name in de tweede helft van de seizoenen. De bedoeling van dit vervroegen was om de druk later in het seizoen, te verlichten. Dit vervroegen is echter niet zonder risico's. Als de weersomstandigheden tegenzitten en de 'zetting' niet goed gaat, kan de opbrengst per hectare tegenvallen en/of de kwaliteit van de druiven niet optimaal worden", vertelt Jan van den Adel van Direct Source International (DSI). "De start van het seizoen is (veel) later dan vorig jaar op gang gekomen. Dit vooral omdat de grotere exporteurs hun les van té vroeg beginnen geleerd hebben. Daarnaast was iedereen voorzichtig gezien de slechte marktberichten vanuit Europa."



Strenge selectie in het veld
"Tot op heden is het fruit van goede kwaliteit, hoewel je wisselende berichten hoort uit de markt. Deze wisselende berichten zijn vooral te verklaren door de grootte van India. Het land heeft een breed scala aan producenten en exporteurs, daardoor zie je grote verschillen in kwaliteit", vertelt Jan. "Onze aflader Freshtrop heeft een brede spreiding van telers in alle productiegebieden en werkt al jaren samen met loyale telers. Door een goede behandeling en correcte uitbetaalprijs, gaan deze telers niet 'shoppen' en is Freshtrop verzekerd van kwalitatief goed fruit. Factoren waardoor Freshtrop zijn kwaliteit al jaren kan garanderen en wat na de regen zeker nog meer het verschil zal maken, zijn de strenge keuring en selectie in het veld. Per perceel wordt bepaald wat wel en wat niet geoogst wordt. Bij twijfel wordt niet geoogst of worden de druiven apart geoogst voor verkoop op de lokale markt. Daarnaast zijn qua inpak de juiste faciliteiten met voldoende capaciteit zeer belangrijk. Om de beste post-harvest behandeling te garanderen heeft Freshtrop twee (state of the art) productielocaties. Deze locaties hebben voldoende inpakcapaciteit (pre-cooling, inpaklijnen en koelcellen): alles onder één dak en in eigendom van de firma."



Potentie Azië
Door recente hagel- en regenbuien lijkt de totale export van India-druiven gehalveerd. "De Europese markt blijft belangrijk, maar zoals ook elders in de wereld is men zeer actief om alternatieve afzetmarkten te ontwikkelen om steeds minder afhankelijk te zijn van Europa. Daarbij is het een (gezonde) ontwikkeling dat het systeem van commissie meer en meer verdwijnt. Men wil bij vertrek weten wat iets oplevert en ook voor welke klanten c.q. markt het product bestemd is. Binnen een transparante en open relatie (tussen de grower/exporter enerzijds en de eindklant anderzijds) blijft de samenwerking in stand en is continuïteit gegarandeerd", vertelt de importeur. "Azië heeft zeker potentie. Ook als Direct Source zijn wij actief op deze markt en verkopen wij onder meer Freshtrop-druiven naar diverse Aziatische bestemmingen. Echter, niet ieder soort fruit en of variëteit is even geschikt. Naast de vele fytosanitaire voorwaarden waar aan voldaan moet worden, heeft men ook zeer specifieke wensen qua verpakking, maat, kleur, etc. Het is zeker niet eenvoudig om hier aan te voldoen. Er liggen kansen en het is een groeimarkt, maar in volume is het (nog) geen bodemloze put."



Concurrentie Chili/Egypte
Op de vraag of er veel concurrentie is van de Chileense en Egyptische druiven, antwoordt de importeur: "Vanuit Chili enigszins, maar dan moet ik er gelijk bij zeggen dat Chili zich historisch gezien meer focust op de VS. en Azië. Deze markten zijn voor Chili interessanter, aangezien ze dichterbij zijn en betalen in Amerikaanse dollars. Egypte heeft soms overlap aan het einde van het India-seizoen. Deze overlap ontstaat omdat in een normaal India-seizoen de laatste aankomsten min of meer in week 20 zijn en Egypte tussen week 20 en 22 start met zijn verlading."



De gevolgen van de huidige wisselkoers op de druivenimport is erg groot. "Zowel de koers van de Rupee als van de Amerikaanse Dollar is het laatste jaar sterk in waarde gestegen t.o.v. dezelfde periode vorige jaar en dat heeft zeer veel impact op de uiteindelijke netto return", vertelt Jan. Hij noemt de huidige marktsituatie gezond. "De verwachting is dat er krapte gaat ontstaan, waardoor na de Pasen de prijzen verder zullen stijgen. Uiteraard houden wij de lange termijn in het oog en waar mogelijk zullen wij maximaal zorgdragen voor de klanten die Direct Source (DSI) zien als partner voor de sourcing van hun druiven."

Voor meer infomatie:
Jan van den Adel
Direct Source International
Tel: +31 78 674 91 95
jan.a@direct-source.nl
www.direct-source.nl