Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Argentinië investeert in infrastructuur voor export

Volume Chileense blauwe bessen +20%

"Het Chileens blauwebessenseizoen loopt ten einde, deze week worden de laatste volumes geëxporteerd," vertelt Andres Armstrong van Chilean Blueberry Committee tijdens het Global Berry Congres. Andres presenteerde een overzicht van het seizoen tot nu toe. Carlos Stabile van het Argentinean Blueberry Committee vertelt over de infrastructurele ontwikkelingen in het Zuid-Amerikaanse land.


Andres Armstrong van Chilean Blueberry Committee presenteerde cijfers over het seizoen.

Het Chilean Blueberry Committee vertegenwoordigt ongeveer 80% van de Chileense blauwebessenhandel. Het comité zet zich onder andere in om de export te stimuleren. Daarbij richt men zich op de Verenigde Staten, Canada, EU, Rusland, Noorwegen, Zuid-Korea, China en Brazilië.

Na een dip in volume in 2013 toonde de blauwebessenteelt in 2014 weer een stijgende lijn. Ten opzichte van 2013 kwam de groei uit op 20%, ten opzichte van het jaar 2012/13 komt de groei uit op 5%. "De cijfers tot 8 maart laten zien dat het volume dit seizoen uitkomt op 91.000 ton," vertelt Andres.



Wereldwijd steeg de verkoop van de bessen, de Amerikaanse markt groeit met 18%, de EU met 24% en Azië met 39%. Bij deze cijfers ten opzichte van 2013 moet wel rekening gehouden worden met het lagere volume uit dat jaar. "We zien ook een groeiend aandeel van havens in het Verenigd Koninkrijk en Europa." In Azië zijn de belangrijkste markten China en Zuid-Korea. "We hebben sinds drie jaar toegang tot Korea. Dit jaar groeien we 45% in deze markt."


Carlos Stabile van het Argentinean Blueberry Committee vertelt over investeringen in infrastructuur.

In Argentinië stond het areaal op het hoogte punt op 4000 hectare, dit is gedaald tot een dieptepunt van 1000 hectare. "De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in nieuwe rassen, sorteermachines en Auto-QC inspecties," vertelt Carlos Stabile. Daarnaast is er op logistiek gebied veel verandert. "De meeste blauwe bessen worden geëxporteerd via luchtvracht. Om kortere transporttijden te realiseren is geïnvesteerd in de faciliteiten van Tucuman Airport." Waar voorheen veel vrachten via het vliegveld van Buenos Aires het land verlaten, zijn er nu 65 directe vluchten vanaf Tucuman. Daarnaast is er op het vliegveld geïnvesteerd in de opslagfaciliteiten.

Van de landen op het zuidelijk halfrond waar blauwe bessen geteeld worden, zijn alle landen een netto-exporteur. De enige uitzondering op deze regel is Australië.

Het Global Berry Congress vond afgelopen dinsdag plaats in Rotterdam. Eerder deze week publiceerden we over ver de uitdagingen van de zachtfruitsector die Robert Verloop ziet en de nieuwe markten die uit een onderzoek van Eurofruit naar boven komen. En over de verschillende reclamecampagnes die, in samenwerking met retail, de consumptie moeten vergroten, bijvoorbeeld door cross overs naar andere segmenten.

26-3: Blauwe bessen tussen zuivel en schoonheidsmiddelen
25-3: Zachtfruitomzet bij retailers VS groter dan bananen of appelen