Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: teelt Braeburn, Gala en Fuji rendeert het beste

De teelt van Braeburn, Gala en Fuji rendeert het beste op de 25 fruitbedrijven die meededen aan een vergelijkingsonderzoek van het Zwitserse onderzoeksinstituut Agroscope. Dat meldt NFO in haar nieuwsbrief. Milwa (Junami) en Nicoter (Kanzi) scoorden minder goed, maar zouden betere financiële resultaten halen als de telers hogere producties zouden realiseren. Golden Delicious en Jonagold behaalden ondanks de goede producties een matig financieel resultaat. Bekend is dat de rassenkeuze voor het uiteindelijke bedrijfsresultaat een belangrijke rol speelt.

Onderzoekster Esther Bravin onderzocht hoe groot die rol is. In de periode van 2009 tot 2012 werden boomgaarden op 25 referentiebedrijven gevolgd. De aanplanten in het onderzoek waren tussen de vier en vijftien jaar oud. Op de referentiebedrijven werden de productie (ton/ha), plukprestatie (kg/uur), winst of verlies (€/ha) en de opbrengsten (€/ha) vastgelegd. Dit werd gedaan bij acht appelrassen: Braeburn, Gala, Golden Delicious, Fuji, Jonagold, Nicoter en Milwa. Hoewel het financiële resultaat van de opbrengst afhangt, spelen natuurlijk ook factoren als kleuring, boomvorm, snoei en oogstmethode een belangrijke rol. Deze factoren zijn in dit onderzoek niet meegenomen in de beoordeling.

De productie per hectare en de plukprestatie waren het hoogst bij Golden Delicious en Braeburn. Het verschil met Jonagold, Gala en Fuji was echter gering (en niet betrouwbaar). Al deze soorten haalden producties tussen de 30 en 35 ton per hectare en hadden een plukprestatie variërend van 110 tot 138 kg per uur. Nicoter en Milwa hadden duidelijk lagere producties, rond de 20 ton per hectare, en de plukprestatie lag tussen de 120 en 130 kg per uur. Wanneer gekeken werd naar de rentabiliteit onderscheidden zich twee groepen rassen. Gala, Braeburn en Fuji haalden nog een redelijke winst, maar de rassen Jonagold, Golden Delicious, Nicoter en Milwa maakten nauwelijks winst of zelfs verlies. In de laatste groep maakten Nicoter en Jonagold nog winst en kwamen Golden Delicious en Milwa in de rode cijfers uit. Overigens waren de verschillen binnen de groep niet significant. Er lijkt een duidelijke relatie tussen productiviteit en rentabiliteit te bestaan, waarbij Golden Delicious de uitzondering op de regel vormt. Dit ras heeft een goede productiviteit, maar een negatieve rentabiliteit. Telers van Milwa en Nicoter gaven aan dat als de productie zou stijgen de rentabiliteit van deze rassen ook zou stijgen. De telers in het netwerk zagen de beste resultaten bij Braeburn, Gala en Fuji.

Bron: Nieuwsbrief NFO
Publicatiedatum: