Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De producten zijn net zo veilig en voedzaam als hun conventionele tegenhangers"

VS keurt gm aardappel en appel goed

De Food and Drug Administration keurde de genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen afgelopen vrijdag goed. "De producten zijn net zo veilig en voedzaam als hun conventionele tegenhangers." De goedkeuring van de FDA betreft zes aardappelrassen van Boise (Simplot) en twee appelrassen van Okanagan Specialty Fruits Inc. 

Het in British-Columbia gevestigde Okanagan probeert de appel met zijn ras dat niet bruin wordt tot een nog populairdere gemakkelijke snack te maken. Verpakte appelpartjes worden normaal gesproken gewassen in anti-oxidanten, een proces waarbij smaak verloren kan gaan. Dit risico blijft het nieuwe ras bespaard. Neal Carter, oprichter van het bedrijf, wil de verpakte appelsnack net zo populair maken als de bekende zakjes babywortelen.

De appelen zijn gemodificeerde Arctic Apples, die Carter op deze manier wil labelen als GMO omdat dit voordeliger is op de markt. De eerste twee rassen die de non-browning behandeling krijgen zijn de Granny Smith en de Golden Delicious. De eerste relevante aanplant zal volgens Carter nog tot minimaal 2017 op zich laten wachten.

Simplot geeft zijn aardappelen het label Innate en selecteerde de rassen Ranger Russet, Russet Burbank en Atlantic. De aardappelen hebben 40% minder lelijke plekken door oogstprocessen en opslag dan conventionele aardappelen. De behandeling kan jaarlijks ruim 1,3 miljoen aardappelen afdanking door consumenten besparen.

Anders dan in Europa, waar strikte regelgeving geldt voor genetisch gemodificeerde organismen, is het reviewproces door de FDA in de VS vrijwillig. Beide bedrijven hebben een beoordeling verzocht om er zeker van te zijn dat hun producten aan de veiligheidsnormen voldoen. 

De federale regering verplicht producenten niet op het etiket te vermelden dat hun producten genetisch gemodificeerd zijn. Uit enquĂȘtes is echter gebleken dat het grootste deel van de consumenten dit wel graag zou willen weten.

Klik here to read more at cbsnews.com.
Publicatiedatum: