Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk Vlaeminck, VDFB:

"30 tot 40% minder aardbeien uit Spanje"

Tholen - De weersomstandigheden in Spanje zijn ondertussen alweer stukken beter dan begin deze week, maar de aanvoer van Spaanse aardbeien is duidelijk gedaald. Voor deze week en volgende week zal het moeilijker worden voor importeurs om hun klanten optimaal te bedienen. Dit vertelt Henk Vlaeminck van Van Dijk Foods Belgium. Van Dijk Foods Belgium is onderdeel van Groep A. De Witte.

30-40% minder
Sinds begin deze week zijn de volumes uit Spanje aanzienlijk minder. "We voelden vorige week al aan dat dit zou gebeuren. Er komt nu zo'n 30 tot 40% minder aardbeien en ander zachtfruit. Daarnaast heeft Spanje dit jaar ook minder aangeplant dan vorig seizoen. Dat komt er ook nog bij. Toch heeft het weinig invloed op de marktsituatie, want de vraag ligt niet hoog. Daardoor zijn de prijzen ook niet extreem gestegen."



Hij geeft aan dat ongeveer 70% van de Spaanse aardbeien vastzitten aan een programma. De overige 30% is bestemd voor de vrije markt. "Programma's worden natuurlijk langere tijd van te voren besproken, dus die worden meestal wel ingevuld, al is er minder volume. En ik verwacht ook wel dat daar voldoende aanvoer voor zal zijn. Alleen de vrije markt zal het moeilijker krijgen volgende week." Henk vertelt dat het moeilijk inschatten is hoe de vraag zal zijn. "Dat is grotendeels afhankelijk van het weer. Bij slecht weer lopen de programma's niet goed. Als supermarkten hun aardbeien niet kwijtraken brengen ze het overschot weer op de vrije markt en daalt de prijs. Maar het kan ook heel anders lopen, we moeten afwachten wat er volgende week gaat gebeuren."

Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods Belgium
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver
Tel.: +32 15 55 65 61
Fax.: +32 15 55 65 66
info@vdfb.be
www.vandijkfoods.be