Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wordt ingezet tegen vruchtboomkanker

Kalkmelk Europees goedgekeurd voor de (bio-)fruitteelt

De Europese Commissie heeft vrijdag 20 maart de inzet van kalkmelk (calciumhydroxide) als gewasbeschermingsmiddel in de fruitteelt goedgekeurd. Calciumhydroxide is Europees geregistreerd als basisstof. Dit houdt in dat naast deze Europese registratie geen nationale toelating meer nodig is. De Nederlandse Fruittelers Organisatie en Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, zijn verheugd over het besluit.

Kalkmelk (calciumhydroxide) is een natuurlijk middel en wordt al vele jaren toegepast in de Nederlandse fruitteelt. Het middel wordt in het late najaar en winter ingezet tegen vruchtboomkanker. Door de sterke PH-verhoging met kalk kan de schimmel die vruchtboomkanker veroorzaakt zich niet ontwikkelen. Zowel gangbare als biologische telers gebruiken het.

Tot nu toe was gebruik van het middel toegestaan op basis van de Nationale Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB). Deze nationale RUB-lijst wordt op termijn ingetrokken. Een Europese registratie als basisstof is één van de mogelijkheden voor behoud van de producten op de huidige RUB-lijst.

Bionext en de Nederlandse Fruittelers Organisatie zijn tevreden over de Europese registratie van kalkmelk als basisstof omdat er zo een soepele overgang is van de nationale RUB naar de Europese Basisstoffenregeling. Genoemde organisaties hebben hier jarenlang samen met DLV Plant en onafhankelijk expert Rob Boeringa aan gewerkt en voor gepleit bij de Europese Commissie.

Voor meer informatie: www.nfofruit.nl en www.bionext.nl
Publicatiedatum: