Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grote ontwikkelingen in Afrikaanse retailsector

Aldi opent meer winkels dan Sainsbury’s, Morrisons en Tesco samen

De middenklasse in Afrika groeit snel. Ten minste 50% van de Afrikaanse bevolking woont nu in steden. Zij kopen hun voedingsmiddelen niet langer op de traditionele markt, maar in winkels en supermarkten, meldt internationalsupermarketnews.com. Het retaillandschap ontwikkelt zich sterk. De welvarende consumenten in Afrika moeten door de retailer tevreden worden gesteld. Er is een groeiende vraag naar exotisch, verpakte voedingsmiddelen en dranken uit de hele wereld.

"Het groeiend aantal consumenten met een besteedbaar inkomen en de uitbreiding van de infrastructuur zijn de belangrijkste drivers voor bloeitijd van de Afrikaanse retailsector," stelt John Thomson van Exhibition Management Services, organisator van AB7, de grootste voedsel- en drankbeurs op het Afrikaanse continent.

'Big Five Retailers' richten zich op Afrika
De Zuid-Afrikaanse retailgiganten Shoprite, Pick 'n Pay, Spar, Massmart/Walmart en Woolworths hebben grootse plannen met de andere Afrikaanse markten. Zo onderschrijven de uitbreidingsplannen van Shoprite deze ambitie. De Belgische retailer wilt minstens 50% van de omzet genereren op de markten van Botswana, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Mozambique, Namibië en Zambia, waar het reeds is gevestigd.

Voor het eerst in 50 jaar, de inflatie onder nul in VK
De Britse consumentenprijzen stegen (waarschijnlijk) nauwelijks in februari, waardoor de inflatie voor het eerst in meer dan vijf decennia onder de nul blijft, zo meldt Bloomberg. De groei van de prijzen vertraagde tot 0,1% in februari ten opzichte van 0,3% in januari.

Spanje: Mercadona investeert 650 miljoen euro in 2015
Naar aanleiding van de bekendmaking van de jaarresultaten heeft Mercadona gezegd dat de retailer 650 miljoen euro zal investeren in 2015. Volgens IGD Retail Analyse wordt 250 miljoen euro geïnvesteerd in de opening van 60 nieuwe winkels en renovatie van 30 al bestaande winkels. De retailer hoopt dat de investering hetzelfde positieve effect heeft als in 2014, toen de omzet (in de categorie 'vers') steeg met 5%.

VK: Asda opent tot 2018 150 extra winkels
Asda opent de komende maanden 11 nieuwe winkels in de regio Londen. Het plan is om tot 2018 150 extra vestigingen te openen. Twee van de nieuwe winkels zijn kleiner van formaat en worden volgens thisismoney.co.uk door de retailer 'getest'.

Botswana: Choppies' omzetstijging van 20% in eerste helft 2015
De resultaten van de retailer Choppies, over de eerste helft van het boekjaar 2015, laten zien dat de omzet steeg met 20% tot 274 miljoen euro als gevolg van de toevoeging van nieuwe winkels die een omzetgroei van 5% behaalden, zo meldt Retail Analyse. In de (nieuwe) markten van Zuid-Afrika en Zimbabwe stelde Choppies dat de inkomsten respectievelijk zijn gestegen met 19%, 57 miljoen euro en 250%, 35,7 miljoen euro.

VK: Aldi opent meer winkels dan Sainsbury's, Morrisons en Tesco tezamen
De Duitse discounter opent dit jaar bijna twee keer zo veel nieuwe vestigingen als zijn rivalen. De totale oppervlakte beslaat volgens Supermarketnews.com meer dan de uitbreidingsplannen van Sainsbury's, Morrisons en Tesco tezamen. Lidl zal ook 340.000 vierkante meter toevoegen aan winkelruimte; twee keer zoveel als Tesco's geplande groei voor 2015.

Spar exporteert 50 miljoen euro Kroatische producten
Kroatische producenten hebben ongeveer 50 miljoen euro aan exportopbrengsten gegenereerd door hun samenwerking met de retailer Spar, zo meldt esmmagazine.com. Sinds 2014 is Spar Hrvatska intensief bezig met de export van Kroatische producten naar andere 'Spar'-landen. De recente toetreding van Kroatië tot de EU bespoedigde dit proces.

Konzum investeert 15 miljoen euro in Bosnië
Kroatische retailer Konzum investeert dit jaar 15 miljoen euro in Bosnië-Herzegovina, zo meldt esmmagazine.com. CEO van Konzum, Adnan Šteta, stelde dat de investeringen zich zullen richten op de opening van 20 nieuwe winkels en aanpassing van 30 bestaande winkels, evenals de modernisering en uitbreiding van haar logistieke basis. De grootste retailer in Bosnië-Herzegovina zal dit jaar 16.000 ton groenten en fruit afzetten.

AU: Woolworths op tweede plaats van lijst meeste inkomsten
Retailer Woolworths is Australisch tweede grootste bron van inkomsten in 2014. BHP Billiton, de wereldwijde mijnbouwonderneming, staat nog steeds op nummer 1, aldus smh.com.au. 

Saudi-Arabië: Lulu Group opent nieuwe hypermarkt in Jubail
De Lulu Group heeft een nieuwe hypermarkt geopend in Jubail, een stad in het oosten van Saudi-Arabië, zo meldt sadda.co. Managing Director Yusuff Ali stelde: "We zijn volledig toegewijd aan de manier van expansie in het Koninkrijk. In de komende 22 maanden zullen in verschillende steden nog zeven andere hypermarkten worden geopend."

'Extra'-winkels sleutel tot succes voor Smart & Final
Smart & Final stelde vorig week woensdag dat haar consumentgerichte 'Extra'-winkels de sleutel tot succes zijn met betrekking tot de recente stijging in groei. De retailer is van plan om 20 nieuwe winkels te openen en verwacht voor het fiscale jaar een netto-omzet dat tussen de 47 en 48,5 miljoen euro met een omzetgroei van 11% tot 12%, meldt esmmagazine.com.

Griekenland: Sklavenitis koopt 60% van rivaal
Retailers Sklavenitis en Veropoulos hebben volgens bronnen ingestemd met de overname van een 60%-belang in de laatstgenoemde, zo meldt ekathimerini.com. Sklavenitis wordt daardoor de grootste retailer van Griekenland en treedt gebieden buiten Athene binnen. Door de overname van Makro Cash & Carry een paar maanden terug voor 65 miljoen euro staat de retailer ook sterk op de groothandelsmarkt.

Publicatiedatum: