Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen toeristenbelasting als seizoensarbeiders gratis overnachten

Tholen - Ondanks dat er in het oogstseizoen ruim 95 arbeidsmigranten overnachtten op een vollegrondsteeltbedrijf, hoeft de eigenaar van het bedrijf geen toeristenbelasting te betalen over deze overnachtingen. Bij de kweker sliepen ze gratis en daarom hoeft er geen belasting te worden betaald. Dat heeft het Hof van 's-Hertogenbosch besloten.

De zaak stamt uit 2011 en gaat tussen een vollegrondsteeltbedrijf en een heffingsambtenaar. Op de vollegrondskwekerij werken in het oogstseizoen zo'n 50 arbeidsmigranten voor de oogst en verwerking van de producten. De arbeidsmigranten zijn niet in dienst bij de kwekerij, maar bij een handelsbedrijf dat de producten officieel nog "op stam" van de kweker koopt. De arbeidsmigranten sliepen weliswaar bij de kwekerij, maar zakelijk gezien heeft de kwekerij eigenlijk niets met de werknemers van doen. De werknemers betaalden ook niets voor de overnachtingen.

Volgens de ambtenaar is dit toch een vorm van huisvesting tegen vergoeding en moet daar toeristenbelasting over betaald worden. Volgens de ambtenaar gaat het om zo'n 20.400 overnachtingen en moet de kweker daarom € 14.280 belasting betalen. Zowel de rechter als het Hof zijn het hier niet mee eens.

"Het Hof acht wel aannemelijk dat belanghebbenden uit commerciële overwegingen huisvesting heeft aangeboden aan de Poolse werknemers van de buitenlandse afnemer van haar producten", staat in de uitspraak te lezen. "Commerciële overwegingen als zodanig zijn echter onvoldoende voor het oordeel dat huisvesting tegen vergoeding, in welke vorm ook, is geboden. De heffingsambtenaar heeft niet aannemelijk gemaakt dat er, in weerwil van de formele contractuele afspraken, toch een vergoeding is overeengekomen." Omdat er voor de overnachtingen niet betaald is, hoeft de kweker er dus ook geen toerinstenbelasting over te betalen.

Lees de hele uitspraak hier.
Publicatiedatum: