Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bulgarije 640.000 ton voeding jaarlijks verspild

Enorme hoeveelheden voedsel in Europa worden jaarlijks verspild. In Bulgarije gaat ruim 640.000 ton geschikte voeding naar het afval, gemiddeld 100 kilo per persoon. De reden is dat de vorm of kleur niet bevalt. In Europa loopt de totale hoeveelheid verspild voedsel op tot 90 miljoen ton. Deze hoeveelheid kan 3 miljoen vrachtwagens vullen.

Een documentaire van de Duitse journalist Valentin Thurn kaart dit aan: "Wat me het meest verraste, was de enorme hoeveelheid eetbare producten, die "weggaan", zelfs voor ze de markt bereiken. Bij voorbeeld tijdens het transport als een vracht tomaten een paar uur later aankomt vanwege drukte op de weg. De 40 ton tomaten worden dan waarschijnlijk "doorgedraaid", aldus Thurn.

Een derde van de geproduceerde voeding wordt niet in de supermarkt verkocht vanwege het uiterlijk. "We kunnen blijkbaar geen wortels aannemen met een dubbel uiteinde of aardappelen met afwijkende vormen. Klanten zelf weten niet langer wat de oorspronkelijke vorm van producten is", zegt Thurn.

Gelukkig gaat een derde ervan al naar de Bulgaarse voedselbank. Alle producten in de magazijnen ervan zijn niet langer commercieel beschikbaar, zelfs als ze veilig gegeten kunnen worden. In 2014 heeft de Bulgaarse voedselbank 264 ton producten "hergebruikt" voor 22.000 hulpbehoevende Bulgaren.
Publicatiedatum: