Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EU verlengt sancties tegen Rusland

Rusland zet eerste stappen naar gedeeltelijk einde boycot

De EU verlengt de sancties tegen Rusland in ieder geval tot het einde van dit jaar. Dat is de uitkomst van het overleg vorige week. Daar staat tegenover dat Rusland een eerste stap zet naar het einde van de boycot. De inspectiedienst bezoekt volgende maand enkele producenten van dierlijke producten, te beginnen in Griekenland, voor een keuring van de faciliteiten. Portugese telers houden rekening met een omzetdaling tot 40% voor dit jaar. Copa-Cogeca pleit voor meer compensatie voor telers. Rusland hield weer verschillende vrachten tegen in verband met het schenden van de regels. Onder andere tomaten uit Turkije, aardappelen uit Finland en pootgoed uit Duitsland werden gestopt. Rusland kijkt verder naar Japan voor de import van kasgroenten en hoopt te kunnen profiteren van de handelsboycot van de Verenigde Staten tegen de Dominicaanse Republiek. Op Prince Edward Island worden aardappeltelers hard getroffen door de sancties. Rusland was een grote markt voor de aardappelen. De Spaanse vroege kersen zijn verlaat doordat de kersen niet naar Rusland geëxporteerd kunnen worden. Rusland is de eerste markt die deze kersen afneemt.

EU verlengt sancties
De EU-leiders hebben besloten de economische sancties tegen Rusland aan te houden tot eind van dit jaar. Dat staat in een verklaring, die vorige week na de vergadering werd gepubliceerd. De sancties moeten van kracht blijven tot minimaal de afspraken uit de Minskakkoorden zijn uitgevoerd. Dat is niet voor het eind van dit jaar. Deze uitkomst is een compromis tussen de voorstanders en tegenstanders van de sancties tegen Rusland.

Rusland zet eerste stappen naar gedeeltelijk einde boycot
De Russische fytosanitaire autoriteiten hebben een procedure gestart om de import van dierlijke producten uit Griekenland, Cyprus en Hongarije te hervatten. De Russische inspectie zal de landen eerst bezoeken voor een onderzoek, te beginnen in Griekenland. De bezoeken staan gepland voor april. Overigens staan er op de lijst te bezoeken bedrijven ook adressen in Duitsland, Frankrijk en Polen.

Rusland overweegt boycot Servisch fruit
De relatie tussen Rusland en Servië staat wederom onder druk. Rusland verdenkt Servië er van de boycot te omzeilen en Poolse appelen naar Rusland te exporteren. Daarom overweegt de inspectiedienst een boycot van Servische groenten en fruit, dat melden Russische media. Servië heeft tien dagen om op de beschuldigingen te reageren, anders wordt de boycot van kracht. De Servische autoriteiten zeggen de zaak tot op de bodem uit te zoeken. "We kunnen niet toestaan dat één of twee exporteurs het vrijhandelsakkoord schenden," aldus de Servische minister van Handel in Servische media. Het is de tweede keer dit jaar dat Servië verdacht wordt van illegale export, volgens de minister zijn de controles al aangescherpt.

Portugal verwacht omzetdaling tot 40%
De Portugese fruittelers hebben moeite om nieuwe afzetmarkten te vinden. Sommige telers verwachten voor dit jaar een daling in omzet van 40%. Volgens de voorzitter van de National Federation of Fruit and Vegetable Producer Organisations is de situatie het gevolg van een aanzienlijke stijging in de productie en de Russische boycot. Portugal exporteerde voor ongeveer 5 miljoen euro aan AGF naar Rusland.

Meer steun nodig voor telers
Volgens de Europese brancheorganisatie Copa-Cogeca moet er extra steun geboden worden vanuit de EU aan telers. In een brief aan de Europese Commissie schrijft de organisatie dat de situatie kritiek is en directe actie nodig. Copa-Cogeca maakt zich vooral zorgen om de prijzen van een aantal producten die nog onder het meerjarig gemiddelde liggen. De compensatieregeling die voorziet in het uit de markt nemen van producten bereikt haar grenzen, aldus de organisatie. De opslagruimtes liggen vol, daarom pleit Copa-Cogeca voor meer product uit de markt nemen voor andere toepassingen als composteren en biogas. Daarnaast pleit de organisatie voor een quotum van 5000 ton per lidstaat op zomer- en roodfruit. "Telers hebben dit jaar een goed seizoen nodig om te herstellen. Actie is cruciaal."

Rusland wil profiteren van Amerikaanse boycot
De Verenigde Staten weren sinds vorige week fruit uit de Dominicaanse Republiek. De Amerikaanse autoriteiten ontdekten Medfly in verschillende ladingen. De boycot geldt voor onder andere avocado's, clementines, druiven, grapefruit, citroen, lychee, longans, sapote, mandarijnen, mango's, sinaasappelen, papaja's, pomelo's, tangelo's, tomaten en cactusvijg. Rusland hoopt te kunnen profiteren van deze handelsbelemmering. Het land wil meer importeren van het Caribisch eiland, daarvoor moet de niet gebruikte vrachtruimte in passagiersvliegtuigen gebruikt worden. Volgens de Russische ambassadeur voor Venezuela en de Dominicaanse Republiek, Vladimir Zaemskiy, wordt een derde van de vrachtruimte van deze vliegtuigen tussen Rusland en de Dominicaanse Republiek gebruikt.

Rusland investeert in Egyptische verwerkingsbedrijven
Tijdens een ontmoeting tussen de Russische minister van Economische Ontwikkeling en de Egyptische minister-president zijn afspraken gemaakt over verdere stijging van AGF-export naar Rusland. Voor19 april staat een volgende afspraak gepland. Het gaat om projecten rond het Suezkanaal. Rusland is bereid te investeren in de bewerkte-AGF-sector in Egypte.

Overeenkomst Albanië Rusland over handel
Albanië en Rusland hebben een overeenkomst bereikt over het hervatten van de Albanese export naar Rusland. Eerder dit jaar ontkende Rusland nog te werken aan opheffing van de sancties tegen Albanië, nu lijkt er toch een einde te komen aan de handelsbelemmering.

Tomaten, aardappelen en appelen tegengehouden
In de zeehaven van Tuapse zijn deze maand twee partijen met tomaten uit Turkije tegengehouden. In totaal hield de douane 25,42 ton tomaten tegen vanwege een overtreding van de fytosanitaire eisen. Sinds het begin van dit jaar is er al 409 ton groenten tegengehouden in verband met Californische trips.

En de Russische inspectie hield 60 ton pootaardappelen uit Duitsland tegen, dat meldt de Russische website rg.ru. De aardappelen zouden besmet zijn met schurft en daarom ongeschikt voor gebruikt. Het pootgoed zou 100 roebel (1,55 euro) per kilo opbrengen.

Een partij Finse aardappelen werd ook onderschept door de inspectie. De twintig ton aardappelen werden direct teruggestuurd naar Finland. Het was de tweede keer dat de vervoerder werd betrapt met producten die niet aan de Russische eisen voldoen, daarom is een procedure tegen de transporteur opgestart.

Tot slot werd in de afgelopen week een partij Poolse appelen onderschept. De 58,5 ton appelen werden onderschept in de regio Omsk en werden via Kazachstan ingevoerd. Tijdens de controle bleek dat de appelen een document hadden voor toegang tot Kazachstan, niet voor Rusland.

Rusland importeert Japanse kasgroenten
De Russische regio Khabarovsk, in het uiterste oosten van Rusland, wil Japanse kasgroenten importeren. Vertegenwoordigers van de regio ontmoette Japanse afgevaardigden om over de mogelijkheden te praten. De eerste lading kasgroenten uit Japan moet voor het einde van dit jaar in de regio op de markt gebracht worden.

Boycot treft aardappeltelers Prince Edward Island
De spanningen tussen Rusland en Canada hebben gevolgen voor de aardappeltelers op Prince Edward Island (PEI). Door de boycot zijn er dit jaar nog geen aardappelen vanuit Canada naar Rusland verscheept. Tussen 2010 en 2011 werd voor 5-6 miljoen dollar vanaf het eiland naar Rusland geëxporteerd. In 2013-2014 was dit gehalveerd naar 2-3 miljoen dollar. Rusland is een van de grootste afnemers van de aardappelen en goed voor 12-20% van de Amerikaanse aardappelexport.

Spaanse kersenoogst vertraagd door boycot
De vroegste kersen uit Spanje, geteeld in kassen in Lleida, is een week verlaat. Normaal is Rusland de eerste afnemer van de kersen, goed voor 14% van de markt, maar door de boycot is export onmogelijk. De kersentelers vonden nieuwe markten in Quatar en Dubai.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.