Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van den Hombergh, Frankort & Koning:

"Geen feeststemming, wel wat beweging in meloenenmarkt"

Tholen - De meloenenprijzen lagen de eerste maanden van het jaar op een bijzonder laag niveau. "We komen van hele lage prijzen omdat een aantal landen elkaar in de weg zaten. Richting Pasen komt er altijd meer beweging in de markt, maar het is nog altijd niet om over naar huis te schrijven", vertelt commercieel directeur Leon van den Hombergh van Frankort & Koning. "Flink wat supermarktacties in Europa, gecombineerd met bootvertragingen zorgen nu voor een wat levendigere handel, maar prijstechnisch is het nog geen feeststemming."



Hoge dollarkoers
Ook de hoge dollarkoers heeft zijn gevolgen voor de meloenenimport. "Vanuit Centraal-Amerikaanse landen als Guatemala, Costa Rica en Honduras is het nu voor producenten verleidelijk om zoveel mogelijk naar de Verenigde Staten te sturen. Pas als het echt niet anders kan, komt Europa om de hoek kijken. Ook de producties liggen niet op een al te hoog niveau door de slechte weersomstandigheden. Het zou goed kunnen dat het aanbod de komende weken niet groter wordt dan strikt noodzakelijk", verwacht Leon.



Tekort aan Galia
De slechte marktomstandigheden gelden voor alle variƫteiten. "Momenteel is er even tekort aan Galia-meloenen vanwege bootvertragingen en acties. De afzet van Cantaloupe is nog moeizaam en bij gele meloenen en watermeloenen komt ook nu pas echt de gang erin. Het overzeese seizoen is alweer een eind op weg en vanaf januari is het al met al erg moeizaam verlopen", vervolgt de importeur.



Lastig om wat te verdienen
"We hopen in de weken die komen op een verder aantrekkende markt, want ook met het huidige prijsniveau is het lastig genoeg om wat te verdienen. En het zal naar verwachting niet lang meer duren voordat Marokko, Italiƫ en Spanje voet aan wal proberen te zetten. Met name Spanje zal weer zo vroeg mogelijk op de markt proberen te komen met een grote aanplant", besluit Leon.



Voor meer informatie:
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning
T: +31 (0)77 3897 202
l.vdhombergh@frankort.nl
www.frankort.nl