Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland: Verwachte oogst Pipfruit bedraagt 550.000 ton

Pipfruit New Zealand voorspelt een appeloogst van 550.000 ton in 2015, terwijl deze in 2014 nog 488.000 ton bedroeg. De export zal hetzelfde blijven (ongeveer 300.000 ton). Royal Gala-appelen zullen voor 28% deel uit moeten maken van de oogst, Braeburn voor 20% en Jazz 9%. Deze cijfers komen overeen met de oogst van 2014 oogst, behalve dat er nog een extra 9 % bestond uit Beauty / Queen en Rose-rassen.

Door het koele lenteweer begon het seizoen een tot twee weken later dan vorig jaar, maar dat heeft geen invloed gehad op de kwaliteit van het beschikbare fruit. "Het fruit zal misschien iets kleiner zijn dan vorig jaar, maar de kwaliteit is weer uitstekend," zegt Alan Pollard, CEO van Pipfruit New Zealand.

De hagel in sommige regio's heeft ervoor gezorgd dat, ondanks de recordproductie, de export gemiddeld zal blijven. Het grootste deel (33%) werd in 2014 naar Aziƫ gestuurd en er wordt niet verwacht dat dit zal veranderen. Europa ontving 28% van de export, Noord-Amerika 16% en het Verenigd Koninkrijk en Ierland (apart gerekend van het het vasteland van Europa) ontvingen 14%.

Omdat de oogst steeds groter wordt, zijn er nieuwe aanplantingen aan de gang. "Op nationaal niveau is de beplante oppervlakte toegenomen met 2% tot 200 hectare ," bevestigt de heer Pollard. "Er is een aanzienlijke stijging in de NZ Queen, Envy en nieuwe rassen, zoals Honey-Crisp en Rockit. Ook Royal Gala, Fuji en Pink Lady stegen een beetje." Dit heeft geleid tot extra investeringen en technologische vooruitgang, vooral na de oogst.

Daarnaast is er sprake van consolidaties. "Turners & Growers verwierf Hawkes Bay's Apollo en Freshmax verwierf Hawkes Bay's Crasborn," aldus de heer Pollard. De overname van Apollo is oorspronkelijk aangekondigd in april. Turners & Growers wilde hiermee haar exportbedrijf uitbreiden. De fusie tussen Freshmax en Crasborn werd in december afgerond.

Voor meer informatie:
Alan Pollard, CEO
Pipfruit New Zealand
Telefoon: +64 (6) 873 7080




 

Publicatiedatum: