Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plus verwerkt reststromen tomaten en uien uit winkels in soep en saus

PLUS gaat reststromen tomaten en uien uit haar winkels ter beschikking stellen voor de productie van een nieuw merk tomatensoep en tomatensaus: 'OverLekker'. Dit doet de supermarkt in samenwerking met Hutten en Wageningen UR met als doel om voedselverspilling tegen te gaan. Consumenten vinden de tomatensoep en tomatensaus vanaf 1 mei 2015 in dertien PLUS supermarkten. In eerste instantie draait PLUS dit project vier maanden als proef. Bij succes zet de supermarkt de verkoop van dit nieuwe merk voort.
 
Samenwerking
Het dervingsprobleem speelt bij alle supermarktorganisaties. Wageningen UR Food & Biobased doet al enkele jaren onderzoek naar oplossingen om voedselverspilling te verminderen en krijgt daarbij ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken. In het Food2Food-project is in samenwerking met PLUS en Hutten onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor hergebruik van voedsel binnen PLUS Supermarkten. De totale derving bestaat voor het grootste deel uit verse artikelen .
 
OverLekker
Consumenten zijn minder geneigd om tomaten of uien aan te schaffen, die bijvoorbeeld een (lichte) beschadiging hebben of niet meer in een verpakking zitten. Toch zijn deze tomaten nog van hoge kwaliteit en zelfs extra gerijpt. Dit is ideaal voor verwerking in soepen of sauzen. In opdracht van PLUS verwerkt Hutten de tomaten en uien tot tomatensoep en tomatensaus onder het nieuwe merk 'OverLekker'. Voor deze proef heeft Hutten een aparte productieruimte ingericht, waar de koks alleen de producten voor 'OverLekker' bereiden. De soep en de saus bestaan voor minimaal twee derde uit tomaten en uien. Verder voegen de koks huisgemaakte bouillon, knoflook, wortel, knolselderij, water, specerijen en verse kruiden toe. Zo ontstaan natuurlijke en verse producten zonder toevoegingen. Een testpanel van bijna honderd consumenten beoordeelde de soep en saus positief op smaak, geur, kleur en textuur. Kortom: 'Groenten op de TOP van hun smaak!'.
 
"PLUS ondernemer Bart Groesz heeft dit idee voor verdere ontwikkeling ingebracht. Veel innovaties komen van of worden getest door PLUS ondernemers. Dit is een van de unieke kenmerken van onze coöperatieve organisatie, waar wij zo trots op zijn. PLUS hecht veel waarde aan verantwoord ondernemen. Het beperken van voedselverspilling is daar een belangrijk onderdeel van. PLUS doneert al artikelen aan voedselbanken en stelt ze beschikbaar voor voedselrecycling. Met dit nieuwe initiatief zetten we een volgende stap in het hergebruiken van reststromen. Dankzij deze samenwerking met Hutten gebruiken we reststromen tomaten en uien voor heerlijke en natuurlijke producten. Daarmee dragen we niet alleen ons steentje bij aan het terugdringen van voedselverspilling, maar zetten we ook nog eens twee unieke en eerlijke nieuwe producten in onze schappen", zegt Eric Leebeek, commercieel directeur bij PLUS.
 
Beschikbaarheid
De 'OverLekker'-tomatensoep en -tomatensaus zijn vanaf 1 mei 2015 te koop bij dertien PLUS supermarkten in het westen van Nederland. Zowel de soep als de saus komt voor een introductieprijs van 0,99 euro in de winkel te staan.
Publicatiedatum: