Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ive Lambert, Starfruit:

"Mangomarkt weer vriendelijker gestemd, maar prijzen mogen hoger"

Tholen - Na een wekenlange dip in de mangomarkt is deze momenteel weer wat vriendelijker gestemd. Het gaat niet slecht, maar ook niet supergoed", vertelt Ive Lambert van Starfruit. "Iedereen had verwacht dat de prijzen op dit moment hoger zouden liggen, omdat de volumes niet zo hoog liggen, maar dat is niet het geval. Een week of zes weken geleden lagen de bedragen nog vrij hoog en daarna zijn ze in elkaar geknikkerd. Momenteel spreken we van 6 tot 7,5 euro, afhankelijk van de maten. Een normaal niveau zou rond de 8 euro zijn."



Hoge dollarkoers
Starfruit biedt op dit moment met name de variëteit Kent uit Peru. Ive geeft aan dat de hoge dollarkoers een groot probleem is. "Je hebt verschillende exporteurs die geen eigen plantages hebben en bij telers moeten bijkopen en in dollars betalen. Die dollar maakt het voor exporteurs duurder en risicovoller om product naar Europa te sturen als de prijzen niet gehaald worden. Vergeleken met vorig jaar is de dollarkoers een groot verschil. Toen zat je met een koers van om en nabij de 1,30 en nu is dat 1,05."

Vliegtuigmango

Voor de gevlogen mango's is het een iets ander verhaal. "Deze week gaat het al wat beter, maar vorige week was het moeilijk en was er te veel volume van de vliegtuigmango. Je merkt dan meteen dat de markt wordt verstoord door bepaalde importeurs die geen of onvoldoende vaste afnemers hebben. Als de markt wat stroever is verlagen ze de prijzen ineens. De marktprijs hoort nu vlot boven de 30 euro te zijn (voor een normale winstmarge) en dan komen zulke bedrijven met aanbiedingen van 25 euro. Dat is niet normaal. Met die hoge dollarkoers van nu is dat eigenlijk onder de aankoopwaarde." Volgens hem is de markt tegenwoordig veel sneller verstoord dan vroeger. "Nu heeft iedereen een e-mailbestand met 500 adressen, dus binnen een mum van tijd weet heel Nederland en België de lagere prijs. Die snelle bereikbaarheid kan een voordeel zijn, maar op zulke momenten is het absoluut niet bevorderlijk voor de marktsituatie."

Galia-meloenen
Naast mango is de overzeese meloen ook een belangrijk product voor Starfruit. Momenteel hebben ze met name Galia uit Honduras. "Het is al weken verschrikkelijk moeilijk geweest in die markt en nu zitten we binnen een paar dagen tijd enkele euro's hoger. En dat terwijl er maar iets minder binnenkomt. De vraag ligt wel hoger door het mooie weer." Bij Starfruit zijn de aankomsten van Galia uit Honduras tot week 17.

Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit Company
Werkhuizenkaai 112-154
Brussel - België
Tel: + 32-022420876
Fax: + 32-022421208
www.star-fruit.eu