Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hete pepers gebruikt in pijnstillers

De stof waaraan de chilipeper zijn hete smaak heeft te danken, is de capsaïcine. Deze stof kan tevens pijn verzachten, ontdekten onderzoekers van het Instituut voor Fysiologie van de Tsjechische Academie van Wetenschappen (AV). De woordvoerster Diana Moosová deelde dit vandaag mee aan het Tsjechische persbureau.

Hun ontdekking zou kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van meer effectieve en doelgerichte medicijnen om chronische pijn te behandelen. De behandeling van chronische pijn is vaak moeilijk omdat het verschillende oorzaken heeft.
Onderzoekers van de afdeling functionele morfologie richten zich op de rol van de TRPV1-receptoren. Die bevinden zich vooral in de neuronen van het perifere zenuwstelsel. Daar zorgen zij voor de overdracht en modulatie van pijnprikkels. De receptoren worden geactiveerd door verschillende stimuli, bijvoorbeeld door een temperatuur boven de 43 graden Celsius en een lage pH.

Capsaïcine is een van hun meest voorkomende activatoren.

"Onze experimenten hebben aangetoond dat de TRPV1-receptoren in centrale projecties van neuronen een belangrijke rol spelen bij de overdracht van pijn. Met deze receptoren nemen symptomen en prikkels bij veel chronische pijnen sterk af, " meldt Jiří Paleček, hoofd van de afdeling functionele morfologie.

Publicatiedatum: