Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johan van Alphen, Special Fruit:

"Matige vraag naar frambozen en blauwe bessen"

Tholen - Al lijkt de lente er aan te komen, het hoofd van de consument staat nog niet echt naar zachtfruit. "We zitten eigenlijk op het moment te wachten dat de vraag gaat toenemen", vertelt Johan van Alphen, inkoper zachtfruit van Special Fruit. "Dat kan namelijk elk moment veranderen. Hierbij spreek ik met name over frambozen en blauwe bessen. Momenteel is het lekker weer, maar de nachten zijn nog koud. Als de zon de komende weken blijft schijnen, zal de vraag waarschijnlijk ook toenemen."



Frambozen
Volgens hem is januari prima verlopen, maar is de markt sinds februari aan de slappe kant. "Soms kun je niet helemaal plaatsen waarom, maar je merkt het overal. Bij de klanten in verschillende landen, op de groothandelsmarkten en in de supermarkt. Van frambozen hebben we nu Spaanse en Mexicaanse. Portugal gaat binnenkort weer beginnen voor ons. Er is dus wel wat te krijgen, maar de prijzen staan onder druk doordat de vraag niet geweldig is. Er zijn geen extreme volumes op de markt, maar de verkoop moet gewoon even wat aantrekken. Wat bij bepaalde importlanden ook in de weg zit, is de hoge dollarwaarde."

Blauwe bessen

Bij blauwe bessen is het verhaal vergelijkbaar. "Die komen nu uit Zuid-Amerika. Ze sturen al minder deze kant op, maar dat heeft weinig invloed. Iedereen zegt al weken dat ze duurder gaan worden, maar de vraag neemt niet toe. Qua origines komen Spanje en Marokko er nu ook bij. Die zijn eigenlijk redelijk agressief met de prijzen als je kijkt naar de volumes die ze hebben. Spanje zit een beetje op hetzelfde prijsniveau als Chili, terwijl Spaans product toch een stuk verser is. Spanje is dus nog niet eens echt begonnen en de prijs staat nu al onder druk. De echte volumes worden rond april/mei verwacht, dus we zijn benieuwd hoe het dan loopt. In Spanje heeft men momenteel het vroege ras Snowchase dat volgende week is afgelopen. Er zit dus wel potentie dat de markt beter gaat worden. Maar het is de vraag of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, want dat dachten we namelijk enkele weken geleden ook al. Een prijsstijging zou wel vrij normaal zijn voordat het Spaanse seizoen echt gaat losbarsten."

Special Fruit is jaarrond leverancier van aardbeien en ander zachtfruit. Het grootste deel wordt geƫxporteerd en vermarkt onder het merk BerryFresh.

Voor meer informatie:
Johan Van Alphen
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer - Belgium
Tel: +32-(0)3 3301792
Fax: +32-(0)3 3150843
www.specialfruit.be