Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische Centrale Bank verlaagt rente

Chileense pruimen goedkoper in St. Petersburg

Vandaag kan mogelijk een einde komen aan de verdwijning van Poetin. De Russische president is ruim een week niet in het openbaar gezien, wat resulteerde in veel discussies over zijn gezondheid en verblijfplaats. Vandaag staat een ontmoeting met de president van Kirgizië op het programma. Deze week komt ook de EU bijeen om te praten over verlenging van de sancties tegen Rusland. Volgens een functionaris van de EU is de kans klein dat er overeenstemming wordt bereikt. De Russische Centrale Bank heeft de rente verlaagt, daarmee geeft de bank een duidelijk signaal af dat op dit moment de economische situatie zorgelijker is dan de oplopende inflatie. Door een lage vraag en grote aanvoer daalt de prijs van Chileense pruimen in St. Petersburg. Pakistan wil juist investeren in meer export naar Rusland volgens de Islamabad Chamber of Commerce and Industry moet de regering daarbij helpen.

Kleine kans op overeenstemming EU over nieuwe sancties
Volgens een woordvoerder van de EU is er een kleine kans dat de leiders van de EU deze week overeenstemming zullen bereiken over verlenging van de sancties tegen Rusland. Nieuwe sancties staan ook niet in het vooruitzicht. De EU wil het fragiele staakt-het-vuren in Oekraïne een kans geven. Enkele lidstaten willen deze week over verlenging van de sancties praten, maar de kans is klein dat er een meerderheid is voor verlenging van de sancties. Vorige week lieten verschillende leiders van EU-landen zich al kritisch uit over de sancties.
Overigens gaat Hongarije in onderhandeling met de EU over de omstreden deal met Rusland omtrent kernenergie. Rusland wil Hongarije helpen om de kerncentrale te verbeteren. De EU heeft bedenkingen bij deze deal.

Russische Centrale Bank verlaagt rente
De Russische Centrale Bank heeft eind vorige week de rente verlaagd. Daarmee geeft de bank een duidelijk signaal af dat de kwakkelende economie een grotere zorg is dan de oplopende inflatie. De rente voor een lening met een looptijd van minimaal een week staat nu op 14%. In januari werd de rentestand al met twee punten naar beneden bijgesteld. De Russische Centrale Bank houdt in het risicoscenario rekening met een krimp van 5,8%, gebaseerd op een olieprijs tussen de 40 en 45 dollar per vat. Daarnaast verwacht de bank dat de financiële reserves met 50 miljard zullen dalen dit jaar.

Chileense pruimen goedkoper in St. Petersburg
Door de groeiende aanvoer van Chileense pruimen staat de prijs van het steenfruit in St. Petersburg onder druk. In een week tijd daalde de prijzen van 160-180 roebel (2,45-2,75 euro) per kilo naar 130 roebel (1,99 euro) per kilo. Er is momenteel weinig vraag naar de pruimen, die vooral afgenomen worden door supermarktketens die het assortiment willen verbreden. Overigens zijn de Chileense pruimen ook in Moskou beschikbaar en brengen ze daar 170-180 roebel (2,60-2,75 euro) per kilo op.

'Regering Pakistan moet meer doen voor export'
De Islamabad Chamber of Commerce and Industry (ICCI) heeft de Pakistaanse regering opgeroepen om alle mogelijke assistentie voor export naar Rusland uit te breiden. Volgens de ICCI zijn er veel mogelijkheden om de export naar Rusland te verhogen. Pakistan zou verschillende producten kunnen promoten in Rusland, waaronder AGF, rijst en zuivel.

Krimp verwacht voor Moldavië
Voor Moldavië wacht een moeilijk jaar. Het land is traditioneel gezien economisch nauw verbonden met Rusland en Oekraïne. Een kleine verandering in de economische situatie in Rusland kan grote gevolgen hebben voor het Oost-Europese land. Daar komt het gezegde: 'als Rusland niest, is Moldavië verkouden' vandaan. Volgens experts moet Moldavië rekening houden met een krimpende economie met 1 tot 2 procent.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.