Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FoodBattle-concept werkt

Groepsaanpak zorgt ervoor dat mensen minder voedsel verspillen

Een groepsgerichte aanpak als de FoodBattle zorgt ervoor dat mensen daadwerkelijk minder voedsel gaan verspillen. Tot die conclusie komen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research na analyse van de gegevens van bijna 2.000 deelnemers (841 huishoudens) aan FoodBattles in 2012 en 2014. Op 16 maart start een nieuwe serie FoodBattles.

De FoodBattle, waarin deelnemers drie weken lang proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen, geeft waardevolle inzichten in hoe mensen voedsel aankopen, bereiden en bewaren. Bijna 1 op de 3 mensen gebruikt (nagenoeg) altijd een boodschappenlijstje. Zij zijn ook degenen die gemiddeld minder weggooien. Ook het controleren van de voorraad draagt bij aan minder verspillen: vooral de vriezer zou vaker gecontroleerd kunnen worden. Nu doet 29% dit vooraf. De koelkast, fruitschaal en voorraadkast worden vooraf vaker gecontroleerd: respectievelijk 78, 73 en 40% van de mensen doet dit. Vooral verse groentes en brood worden het meest weggegooid, net als restjes van de warme maaltijd.

Minder verspilling
Tot nu toe zijn er zeven FoodBattles gehouden. Alle FoodBattles leidden binnen drie weken tot minder voedselverspilling; reductiepercentages zijn gemiddeld 20-35%. "De kracht van het initiatief zit hem in de groepsaanpak", zegt Hilke Bos-Brouwers, coördinator van de FoodBattle en onderzoeker bij Food & Biobased Research. "Deelnemers voelen zich met elkaar verbonden en er zit een organisatie achter die hen aanspoort om vol te houden. Die extra motivatie is essentieel als je streeft naar zowel bewustwording als gedragsverandering."

Nog meer FoodBattles

Op 16 maart 2015 gaan acht nieuwe FoodBattles van start, onder meer binnen Wageningen UR, de gemeente Wageningen, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Economische Zaken en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarnaast doen het Voedingscentrum, Milieu Centraal, KED Voedsel en Natuur & Milieu mee. Ook wordt dit jaar onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van deze aanpak. In het najaar volgt naast een nieuwe serie in Nederland ook een uitrol naar het buitenland. Food & Biobased Research gaat via het sociale innovatie-project FUSIONS op zoek naar samenwerkingspartners. Aanmelden voor deelname aan of organisatie van een FoodBattle kan via www.foodbattle.nl

FoodBattles 2012 en 2014
De FoodBattle is ontwikkeld door Wageningen UR Food & Biobased Research, Voedingscentrum en Milieu Centraal, en is mede gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor de analyses zijn gegevens gebruikt van zeven FoodBattles: een pilot in 2012 met afvalbedrijven Berkel Milieu en Circulus en zes FoodBattles in 2014 met Vrouwen van Nu, Vrouwenbeweging Passage, ChristenUnie, Haags milieucentrum, CDA-Vrouwen en Damn Food Waste.
Publicatiedatum: