Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste aardwarmte-aardbeien ter wereld geplukt in de Koekoekspolder

Zaterdag 14 maart 2015 is de eerste op duurzame aardwarmte geteelde aardbei ter wereld geoogst door gedeputeerde van de provincie Overijssel, Eddy van Hijum. Kalter Aardbeien in IJsselmuiden verwarmt sinds december 2014 de aardbeienkwekerij en boerderijwinkel met aardwarmte.

In het tuinbouwgebied Koekoekspolder (IJsselmuiden, Overijssel) is sinds 2012 een aardwarmtebron in gebruik. Deze aardwarmtebron leverde tot december 2014 warmte aan drie tuinbouwbedrijven. Afgelopen december zijn er twee nieuwe afnemers aangesloten op de aardwarmtebron. Dit zijn Richard en Annet Kalter van Kalter Aardbeien en Jordy Schreurs van LUMA zaden. Beide bedrijven hebben gezamenlijk een oppervlakte van bijna 5 hectare.



Kalter aardbeien: niet alleen, lekker, gezond en uit de buurt, maar ook duurzaam geteeld
Richard en Annet Kalter hebben een aardbeienkwekerij en boerderijwinkel aan de Tuindersweg in IJsselmuiden. Hun wens om de eerste aardbeienkwekerij te worden die geen 'schoorsteen' heeft, is met de aansluiting op het aardwarmtenet realiteit geworden. Door toepassing van aardwarmte kon de gasketel uitgezet worden. Op 19 december, half 6 's middags, was het eindelijk zover. Richard Kalter kon de gaskraan dichtdraaien.

"Een gedenkwaardig en duurzaam moment. Op deze manier nemen we afstand van het gebruik van fossiele brandstof," aldus Richard Kalter: "Mijn ouders zijn vanaf ongeveer 1955 begonnen met het verwarmen van de kas met steenkolen. Vanaf begin jaren 60 werd er verwarmd door middel van zware stookolie. Eind jaren 60 gingen ze over op aardgas. Nu, 55 jaar later, kan ook de volgende Kalter-generatie de kas verwarmen met de duurzame aardwarmte."



Samenwerking initiatiefnemers, gemeente en provincie
Door de enorme inzet en het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers, onder meer tuinderij gebroeders Vahl, kwekerij Voorhof, Kees Valstar en projectleider Radboud Vorage is dit alles mogelijk geworden. Zonder hen en zonder de steun van de gemeente Kampen, provincie Overijssel en de rijksoverheid, was dit niet gelukt.

Ook buurman Jordy Schreurs van LUMA zaden, gespecialiseerd in de teelt van biologische groentezaden is blij met de aansluiting. Hij weet dat voor biologische teelt het erg belangrijk is dat het in de kas voldoende warm blijft: "Bij wat hogere temperaturen werkt de biologische bestrijding beter en groeit het gewas sterker. Met aardwarmte is het prima mogelijk om de temperatuur in de tuinbouwkas perfect te regelen. Aardwarmte past goed bij onze biologische teelt en ondernemersvisie."

Radboud Vorage, beheerder van de aardwarmtebron, is zeer verheugd met deze uitbreiding. "We waren de eerste met een aardwarmtebron in Overijssel. We hebben veel moeten uitzoeken en er waren in het begin wat tegenslagen. Nu draait de bron uitstekend en kunnen we, met deze uitbreiding, optimaal aardgas besparen op 5 bedrijven. Dat is meer dan waar we 3 jaar geleden op gehoopt hadden. De samenwerking loont!"



Besparing van 4.500.000 kuub aardgas per jaar
Door de uitbreiding van het aardwarmteproject Koekoekspolder kan er nu aan ongeveer 23,5 hectare tuinbouwkas warmte geleverd worden. Per jaar moet dat tot een besparing leiden van het gebruik van ca. 4.500.000 kuub aardgas. Dat komt overeen met het gasgebruik van bijna 3000 huishoudens.

Gedeputeerde van de provincie Overijssel, Eddy van Hijum is enthousiast: "Het toepassen van aardwarmte is een belangrijke innovatie in de glastuinbouw om op duurzame wijze kassen te verwarmen. Vandaag is er weer een belangrijke stap gezet in het verduurzamen van de Koekoekspolder."

Het project past uitstekend in de doelstellingen van het programma Nieuwe Energie van de Provincie Overijssel en de ontwikkelingsvisie van Gemeente Kampen voor het tuinbouwgebied Koekoekspolder. Provincie Overijssel en gemeente Kampen ondersteunen het project met een lening en met kennis over duurzame ontwikkeling. Daarnaast is het aardwarmteproject in Koekoekspolder nauw betrokken bij de kennisontwikkeling van geothermie in Nederland en bij diverse innovatieve onderzoeken.



Voor meer informatie:
Richard Kalter
Aardbeienkwekerij Kalter
info@kalteraardbeien.nl
www.kalteraardbeien.nl
Publicatiedatum: