Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SME-instrument voor innovatieve en efficiënte voedselproductie

Europese deuren open voor mkb in agri- & foodsector

Zo min mogelijk afval tijdens de productie van voeding of met innovatie het gebruik van beschermingsmiddelen terugdringen. Uitdagingen die in de ogen van het midden- en kleinbedrijf misschien alleen door multinationals realiseerbaar lijken. Maar niets is minder waar. Juist het mkb kan hier met innovatie erg belangrijk zijn. Daarom is vanuit het Europese innovatieprogramma Horizon 2020 subsidie beschikbaar voor innovatieve mkb's in de agri- & foodsector.

Samenwerking niet verplicht bij SME-instrument

Via het speciale SME-instrument stimuleert de Europese Commissie innovatieve mkb's, die duurzaam en innovatief voedsel produceren. Bijvoorbeeld mkb's die een innovatieve oplossing hebben voor de emissie van water en energie of de verspilling van hulpbronnen tijdens de voedselproductie. Dit geldt ook voor innovatieprojecten die het gebruik van de voedselketen zo efficiënt mogelijk maken of innovaties die het mogelijk maken om zeeorganismen in te zetten bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dit gebeurt op dit moment nog onvoldoende.

Een voordeel van het SME-instrument is dat een innovatief mkb niet hoeft samen te werken. Hierdoor verloopt het innovatieproces zo snel mogelijk en zijn mkb's niet afhankelijk van andere partijen. De subsidie (50.000 euro) is bedoeld voor de eerste stappen in een innovatietraject, zoals een haalbaarheidsonderzoek, risicoanalyse of IP-strategie. Op deze manier hoeft een mkb niet bij voorbaat al een enorme investering te doen. Deze eerste fase wordt gevolgd door fase twee (dit hoeft overigens niet perse), waarbij subsidie mogelijk is voor de ontwikkeling van de innovatie. Deze subsidie kan oplopen tot 2,5 miljoen euro voor de stappen om het idee gereed te maken voor marktintroductie. Denk aan doorontwikkeling, testen, pilot en opschaling. Mocht na deze marktintroductie nog financiering nodig zijn, dan kan dit via een lening worden verstrekt. De subsidie kan overigens doorlopend worden aangevraagd, waarbij in 2015 vier tussentijdse deadlines zijn (18 maart, 17 juni, 17 september en 16 december).

Nederlandse mkb krijgt subsidie voor aardappelveredeling
Een goed voorbeeld van een organisatie, die subsidie heeft gekregen voor de tweede fase van het SME-instrument is één van de vier nationale iconen 2014 'Solynta'. Solynta heeft namelijk een nieuwe aardappelveredelingstechniek ontwikkeld met aardappelzaad in plaats van pootgoed. Door het beïnvloeden van het genetisch materiaal van de aardappel, ontwikkelt zij een aardappel die resistent is tegen de aardappelziekte. Een probleem dat op Europees niveau jaarlijks meer dan 900 miljoen euro kost. Bovendien wordt door het gebruik van deze nieuwe veredelingstechniek de ontwikkelduur van nieuwe aardappels enorm verkort. Meer over de techniek van Solynta leest u hier.

Meer weten over deze subsidie? Ga naar: www.pnoconsultants.nl/subsidies/europese-subsidies/sme-instrument

Publicatiedatum: