Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EFSA vond in 2013 beperkt aantal overschrijdingen van residunorm op groenten en fruit

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit. Daarbij zijn in 2013 in totaal 80.967 monsters geanalyseerd op 685 verschillende middelen. Dat gebeurde in de 28 lidstaten van de Europese Unie en in Noorwegen en IJsland. Van de monsters werden er 8270 genomen op producten, die uit derde landen werden ingevoerd en die in de Europese Unie onder verscherpt toezicht staan. Van de geanalyseerde monsters werd op 54,6% geen enkel residu van een gewasbeschermingsmiddel gevonden. Van alle monsters bleef de residuwaarde bij 97,4% binnen de toegestane limiet.

De maximum residugrens werd bij de monsters van uit derde landen geïmporteerde producten bij 5,7% van de monsters overschreden. Voor producten afkomstig uit de EU-landen, Noorwegen en IJsland gold dat voor 1,4% van de monsters. De EFSA stelt dat met het oog op het percentage en de aard van de overschrijdingen geconcludeerd kan worden dat er geen sprake is van een langdurig effect op de gezondheid van mensen. De kans voor consumenten om via de voeding blootgesteld te worden aan residuen van middelen waarbij toxicologische grenzen werden overschreden, was erg laag.
Publicatiedatum: