Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook Spanje en Bulgarije in gesprek met Kremlin

Strengere wetgeving voor buitenlandse transportbedrijven in Rusland

Rusland bevestigt dat Griekenland een officieel verzoek heeft ingediend om de sancties tegen Griekenland op te heffen. Volgens een Griekse aardbeienteler vinden echter genoeg Europese producten doorgang naar Rusland. De EU lijkt een stokje te steken voor een eerder aangekondigde deal tussen Hongarije en Rusland over een kerncentrale. Terwijl Bulgarije en Spanje toenadering zoeken tot Rusland,bezochten afgevaardigden van beide landen Moskou om te praten over de relatie. En Rusland kondigde strengere wetgeving aan voor buitenlandse transportbedrijven. Op die manier wil Rusland de binnenlandse transportbedrijven ondersteunen, die zich genoodzaakt zien de prijs te verhogen door de zwakke roebel. De prijzen voor groenten als kool, aardappelen en uien in Rusland zijn sinds begin dit jaar met tientallen procenten gestegen. De regio Kuban ziet veel potentie in de conservenindustrie en heeft het productiedoel gesteld op 970 miljoen potten groenten voor dit jaar.

Speculaties over Poetins gezondheid ontkent door Kremlin
Nadat de Russische president eerder deze week een bezoek aan Kazachstan uitstelde, werd in de Russische media druk gespeculeerd over de gezondheid van Poetin en werd uitgeplozen hoe afhankelijk het politieke systeem is van één man. De berichten over Poetins gezondheid begonnen nadat de Kazachse regering liet doorschemeren dat Poetin niet kon komen wegens ziekte. Het Kremlin reageerde direct ontkennend op de berichten. Volgens het Kremlin is Poetin "kerngezond" en voelt hij zich prima.

Grieken dienen officieel verzoek opheffen sancties in
Een woordvoerder van de Russische fytosanitaire dienst (Rosselkhoznador) heeft tegenover de media bevestigd dat er een officieel verzoek is binnengekomen van Griekenland om de sancties op te heffen. "Ze vragen om intensieve samenwerking en om alles te doen dat mogelijk is, zodat wanneer de sancties opgeheven worden er direct geëxporteerd kan worden," aldus Alexey Alekseenko van de Rosselkhoznador. Volgens Rusland zijn er geen specifieke producten genoemd in de aanvraag. Wel gaat het alleen om Griekse producten. Binnenkort zal dit punt ook hoog op de agenda staan als president Poetin en de Griekse premier Tsipras elkaar ontmoeten rond de Victory Day vieringen.

Griekse aardbeienteler: "embargo alleen op papier"
Een Griekse aardbeienteler sprak openhartig over de boycot met FreshFruitPortal. De Griek vertelt dat er vanuit heel Europa gewoon handel gedreven wordt met Rusland, meestal via Wit-Rusland. De anonieme aardbeienteler zegt dat in de Russische supermarkten veel Europese producten te vinden zijn en dat de regering een oogje dichtknijpt. Lees hier het volledige artikel.

EU steekt stokje voor deal Hongarije-Rusland
De eerder aangekondigde deal tussen Rusland en Hongarije waarbij Rusland zou bijdragen aan de bouw van twee nieuwe reactors voor een kerncentrale, zou geblokkeerd zijn door de EU. Het bericht is nog niet bevestigd door de regering in Boedapest. De deal werd in februari gesloten tijdens een bezoek van president Poetin aan Hongarije. Hoewel er protesten waren tegen de komst van de Russische president, keerde de publieke opinie in Hongarije door deze overeenkomst.

Spanje en Bulgarije zoeken toenadering Rusland
Na Hongarije, Griekenland, Cyprus en Italië zoeken ook Bulgarije en Spanje toenadering tot Rusland. De Bulgaarse vicepremier Kalfin bezocht Moskou om over de relatie met Rusland te praten. "Het doel van het bezoek was om onze relatie te verbeteren en een normaal dialoog te kunnen voeren," liet Kalfin weten. Spanje wijst op de schade die de boycot oplevert voor zowel Rusland als Spanje. Hoewel de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken (BZ) wees op de navolging van de Minsk-akkoorden om de sancties te kunnen afbouwen, zei hij ook dat de boycot grote gevolgen heeft voor de Spaanse economie. "Ik denk dat we op de een of andere manier moeten proberen de Russische belangen mee te nemen in de associatieverdragen tussen Oekraïne en de EU. Deze overeenkomst moet gesloten worden in samenwerking met Rusland," zei Jose Manuel Garcia-Margallo, de Spaanse minister van BZ, tegen Russische media na een bezoek aan zijn Russische collega Lavrov.

Daarmee komen er meer barsten in de Europese eenheid. Volgende week komen de Europese ministers van BZ bij elkaar, maar in de eerste versie van een akkoord dat daar getekend moet worden, wordt niet gerept over extra sancties. Op dit moment lijkt de EU uiteen te vallen in twee kampen. Grofweg zijn Oost- en Zuid-Europese landen kritisch tegenover de sancties, Polen, de Baltische staten en noordelijk Europa lijken een hardere lijn te willen volgen.

Strengere wetgeving voor buitenlandse transportbedrijven
Het Russische Ministerie van Transport kondigde aan dat nieuwe wetgeving is goedgekeurd waardoor er strengere eisen gesteld worden aan de documentatie van transporten in niet-Russische vrachtwagens. Als de papierwinkel niet op orde is, kan er een boete van 50.000 tot 200.000 roebel (771-3100 euro) opgelegd worden. Met deze maatregel wil de overheid de grip op buitenlandse logistieke bedrijven in het land vergroten. Volgens officiële statistieken is 60% van de transportmarkt in handen van buitenlandse bedrijven. Door de val van de roebel zien Russische transportbedrijven zich genoodzaakt de prijs te verhogen, waardoor het concurrentievoordeel van internationale bedrijven toeneemt.

Kuban wil conservenproductie vergroten
De Russische provincie Kuban, ten noordoosten van de Zwarte Zee, presenteerde plannen om de productie van conserven op te voeren naar 970 miljoen potten in 2015. Deze doelstelling is aan alle fabrieken in de regio doorgegeven. Om dit doel te halen is 360.000 ton groenten en fruit nodig. De lokale regering heeft het volste vertrouwen in de capaciteit van de fabrieken in de regio en verwacht goede resultaten voor het komende seizoen.

Tadzjikistan en Rusland halen banden aan
Tijdens de dertiende vergadering over economische samenwerking tussen Rusland en Tadzjikistan zijn overeenkomsten getekend door beide landen over de bouw van logistieke centra. De voormalige Sovjetrepubliek levert veel groenten en fruit aan Rusland. In de statistieken zijn de exacte volumes moeilijk te achterhalen, omdat een groot deel via Kazachstan geëxporteerd wordt.

Koolprijzen Rusland +63%
De koolprijzen in Rusland zijn dit jaar al met 63% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Landbouw. Ook andere groenten werden fors duurder. Voor uien moet 38,3% meer betaald worden, aardappelen en peen kosten 24% en 23% meer dan aan het begin van 2015. Met deze cijfers heeft de inflatie van voedselprijzen de algemene inflatie ingehaald. Ook voor andere producten die onder de boycot vallen, zoals vlees en zuivel, zijn de prijzen fors gestegen.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.