Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorwegen: verkoop appelsap verdubbeld in 5 jaar

In Noorwegen bieden 20 grote en kleinere producenten hun eigen merk verse appelsap aan aan restaurants en winkels. De markt is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Volgens dagblad Finansavisen behaalden de zes grootste spelers op de markt vorig jaar een omzet van 137 miljoen Kroon (€15,8 mln). Dit is een stijging van 86% ten opzichte van 2010.

"Er is zeker een trend voor Noorse versgeperste appelsap. Noorse appelsap is de beste, simpelweg omdat het klimaat een hoge zuurtegraad mogelijk maakt," zegt Marius Egge, manager en eigenaar van Egge Gård.

Egge Gård, een van de grootste producenten, zag een daling in volume, maar een stijging van de omzet. De productie is gehalveerd en bedraagt nu 400.000 liters, terwijl de omzet steeg van 14 tot 18 miljoen Kroon (van €1,62 tot €2,08 mln).

De grootste speler op de markt is Askim Frukt, dat vorig jaar 700.000 liter appelsap produceerde. Volgens Finansavisen betekende dit een daling van 250.000 liter, die algemeen manager Astrid Lier Rømuld weet aan een natuurlijke variatie in de appelseizoenen. De omzet steeg echter met 13% en bedroeg 49 miljoen Kroon (€5,66 mln). 

De grootste stijging was voor Telemark, dat zijn omzet zag stijgen van 26,5 tot 40 miljoen Kroon (va €3,06 tot 4,62 mln). 
Publicatiedatum: