Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alarmerende daling in groenten- en fruitconsumptie in Polen

In de afgelopen jaren is de groenten- en fruitconsumptie in Polen steeds meer aan het dalen. Uit gegevens van CSO blijkt dat de fruitconsumptie tussen 2002 en 2012 daalde van 4 kg naar 3,4 kg per maand. De groenten- en aardappelconsumptie daalde van 13 kg naar 9 kg per maand. De consumptie van alleen groenten daalde van 5,5 kg tot 5 kg per maand. 

Uit dezelfde gegevens blijkt dat de gemiddelde Pool 1,1 liter vruchtensap per maand consumeerde in 2006. In 2013 is dit cijfer gedaald tot slechts 0,86 liter.
Jaarlijks consumeert elke Pool gemiddeld 10,3 liter vruchtensap. Dat komt neer op minder dan 30 ml per dag. Finnen en Noren drinken bijna drie keer zoveel met ongeveer 30 liter per jaar.

Polen doet het niet goed in vergelijking met de groenten- en fruitconsumptie van andere landen. De dagelijkse inname van verse groenten en fruit (met uitzondering van aardappelen en sap) in Europa is van meer dan 600 gram. Polen haalt zelfs inclusief aardappelen en sap nauwelijks een inname van 440 gram per dag.

"We zijn bezorgd. Er zijn sterke aanwijzingen waaruit blijkt dat de consumptie van ten minste 400 gram groenten en fruit per dag het risico op hart- en vaatziekten, kanker en vele andere ziekten (zoals hoge bloeddruk en diabetes) aanzienlijk vermindert," meldt professor Miroslaw Jarosz .

Volgens de European Code Against Cancer, eet tot 62% van de inwoners in Polen niet elke dag groenten en fruit.
Publicatiedatum: