Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Braziliaanse markt is herstellende

Areaal Spaans knoflook krimpt

Hoewel er nog geen officiële cijfers bekend zijn, krimpt het areaal van de Spaanse knoflook. Vooral in de belangrijkste producerende regio's, Andalusië en Castilië-La Mancha, worden de laatste twee seizoenen, als gevolg van overaanbod op de markt, negatieve resultaten behaald. Dit gegeven ontmoedigt de telers. De seizoensprijzen dekken niet eens de productiekosten. 



De sector hoopt de situatie van vorig jaar dan ook niet te herhalen. Veel telers begonnen toen met oogsten terwijl er nog grote voorraden van vorig seizoen waren. De telers werden gedwongen om hun knoflook te verkopen tegen elke prijs. Dit betekende een slecht begin van het seizoen.

In 2013 exporteerde Spanje ongeveer 70.000 ton knoflook tegen een gemiddelde prijs van € 1,60 per kilo, terwijl in 2014 ongeveer 100.000 ton werd geëxporteerd, maar tegen een prijs die tussen de 20 en 30 cent lager was dan van het vorige jaar.

De export naar verre bestemmingen, zoals Australië en Zuid-Afrika, is afgenomen, maar het marktaandeel van Spaanse knoflook in Brazilië is herstellende. Spanje exporteerde ongeveer 7.000 ton 'Spring'-knoflook aan het einde van 2014, mede als gevolg van de lage prijzen, zelfs lager dan die van de Chinese producten, die zijn aangetast door de hoge tarieven van Brazilië.

Spanje heeft in 2014 ook minder knoflook geïmporteerd, ongeveer 3.000 ton, waarvan 50% afkomstig is uit China en de rest uit Argentinië, Frankrijk en Chili.
Publicatiedatum: