Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schouten Sorting Equipment presenteert Optica CS:

Geld verdienen door nauwkeuriger te sorteren

Afgelopen vrijdag en zaterdag hield Schouten Sorting Equipment open dagen. Twee totaal uiteenlopende nieuwe ontwikkelingen werden geïntroduceerd. De Schouten Optica CS voor het optisch sorteren van aardappelen en de SchoutenBercomex Optibulb SBO voor het automatisch opplanten van tulpenbollen. Het heeft ruim twee jaar geduurd aan onderzoek en voorbereiding tussen de R&D afdeling van Schouten en de gebruiker zelf, namelijk de teler. Eerst hebben er twee prototypes gedraaid bij MTS Kamp Agro in Rutten om uiteindelijk deze definitieve versie van de Optica CS te kunnen presenteren.



De Optica CS is een optische sorteermachine welke sorteert op vierkantsmaat en kluiten onderscheidt. Allereerst wordt de productstroom verdeeld over het aantal aanwezige sporen. De Optica CS is modulair opgebouwd en is daardoor te verkrijgen met 4, 8 of 12 sporen. Na deze verdeling worden alle aardappelen verenkeld en vinden er metingen plaats op basis van vision technieken. Er wordt per aardappel een 3D model gemaakt, die de uiterlijke kenmerken van de aardappel waarneemt. Door het direct maken van een 3D model, kan de informatie zeer snel verwerkt worden. Na interpretatie van deze metingen worden de aardappelen gecontroleerd gescheiden. De automatisch verzamelde data geeft inzicht in de opbrengst per partij. De kwaliteitssortering wordt in een later stadium aangeboden.



De Optica CS onderscheidt zich door een zeer nauwkeurige sortering, waarbij meer knollen in de duurdere pootgoed-maat gesorteerd worden. In combinatie met een hoge capaciteit van 1,5 ton per spoor valt hier dus geld te verdienen voor de agrariër. Schouten heeft de gehele optische sorteertechniek zelf weten te ontwikkelen. Het voordeel hiervan is dat ze alles in eigen hand hebben en een snelle service kunnen bieden. Bijvoorbeeld de online service van de Optica CS, waarbij Schouten op afstand service kan verlenen.

Joachim en Laurent Kamp

Het is de bedoeling om dit jaar nog een aantal sorteerders in Nederland te plaatsen en nog eventuele verbeteringen toe te passen. Daarna kan er ook naar het buitenland gekeken worden. Hans Langedijk, Schouten, is erg tevreden met hoe de open dagen verlopen zijn. "De open dagen zijn drukbezocht, er kwamen meer dan 1700 relaties op de dagen af. De reacties uit de markt voor de ontwikkelingen zijn erg positief. Daarnaast was men onder de indruk van de gehele nieuwe productierouting en de 3300 m2 nieuwbouw."



Voor meer informatie:
Schouten Sorting Equipment
Tel: 038-3314385
info@schoutenkampen.nl